1. Introductie

Iwata:

Vandaag ben ik in Parijs op bezoek bij een bedrijf genaamd NERD1. De officiële naam is “Nintendo European Research and Development SAS”, maar dat korten we altijd af tot NERD. Misschien ken je het bedrijf al van de tijd dat het nog Mobiclip heette. Mobiclip en Nintendo werken al een tijdje samen. In 2011 werd Mobiclip deel van de Nintendo-groep, pas kort geleden hebben ze hun naam veranderd.De twee mannen die het bedrijf leiden zijn hier aanwezig. Ik zal ze een aantal vragen stellen over de achtergrond van NERD en hoe het bedrijf zich heeft ontwikkeld, wat voor werk ze tegenwoordig doen, wat ze verlangen van hun personeel, en wat ze in de toekomst willen bereiken.Zouden jullie je eerst even willen voorstellen?1. Nintendo European Research and Development (NERD): Een dochterbedrijf van Nintendo dat software ontwikkelt, gevestigd in Parijs, Frankrijk. Ga voor meer informatie over vacatures naar http://nerd.nintendo.com.

Alex:

Mijn naam is Alexandre Delattre. Ik ben algemeen directeur en chef technologie bij NERD, en ook één van de twee oprichters. Ik beheer het bedrijf en geef leiding aan onderzoek en ontwikkeling van het team.

Iwata Asks
Jérôme:

Mijn naam is Jérôme Larrieu. Ik ben chef wetenschap en ook één van de twee oprichters van het bedrijf. Ik doe onderzoek en ben gespecialiseerd in low-level optimalisaties2 en het ontdekken van nieuwe technologieën. Ik ben één van de hoofdontwikkelaars van NERD-technologieën.2. Low-level optimalisatie: De snelheid van software verbeteren door het gebruik van programmeertalen die dicht liggen bij het hardwareniveau – wat als laagste level wordt beschouwd.

Iwata Asks
Iwata:

Chef wetenschap is een aparte titel. Kun je wat uitleg geven over die positie?

Jérôme:

Meestal werk ik samen met Alex om de strategie te bepalen voor de afdeling onderzoek en ontwikkeling binnen het bedrijf. Ik ben niet altijd in Parijs om met het hele team samen te werken, ik verricht onderzoek naar specifieke en geheime projecten voor het bedrijf. Daarom hebben we een titel bedacht die nogal vreemd is, of eigenlijk heel specifiek.

Iwata:

Jullie twee hebben ook een soort mentor-leerling-verhouding, toch?

Alex:

Jérôme is altijd mijn mentor geweest, inderdaad. Hij heeft me de videospelindustrie binnengehaald, me van alles geleerd over onderzoek en veel technologische kennis met me gedeeld. Maar toen Nintendo Mobiclip kocht, wilde hij graag dat ik manager van het bedrijf zou worden vanwege mijn communicatieve vaardigheden. Dus hoewel hij mijn mentor is, ben ik zijn manager geworden.

Iwata:

Dus de huidige situatie bij NERD is door een soort speling van het lot ontstaan.