5. Context maakt het verschil

Itoi:

Alles waar we tot nu toe over hebben gepraat is met elkaar verbonden. Zoals de ideeën die in één keer verschillende problemen oplossen, probleembewustheid, zoeken naar oplossingen en achterhalen wat niet klopt aan een idee.

Miyamoto:

Dat klopt. Dus om terug te komen op de moeilijkste vraag – hoe kom je aan je ideeën? – moet ik zeggen dat als mijn laatje vol ideeën niet op orde is en ik me niet goed bewust ben van het probleem waar ik een oplossing voor zoek, ik geen ideeën kan verzinnen.

Itoi:

Juist. En dat lukt ook niet als beide dingen niet continu aanwezig zijn.

Miyamoto:

Het is, in zekere zin, prima om de dag voor een deadline iets te verzinnen. Omdat je dan de directe druk voelt om iets op te lossen. Dat motiveert je om de inhoud van je laatje vol ideeën nog eens aandachtig te bekijken.

Itoi:

Dat klopt. Maar het is niet goed om ergens eindeloos op te blijven broeden. Natuurlijk blijven we wel voortdurend ergens ons hoofd over breken, maar het is niet zo dat doorzettingsvermogen altijd tot resultaten leidt.

Miyamoto:

Nee, zeker niet.

Itoi:

Heb je dat ooit wel eens uitgelegd aan je personeel? Ik bedoel, jonge mensen willen graag aan jou, en zichzelf, bewijzen hoe hard ze werken. Ze kijken naar je op en zeggen, “Het moet wel goed zijn omdat ik er zo hard voor heb gewerkt,” en, “Hoeveel dagen zal ik er nog aan werken?”

Miyamoto:

Ja, dat gebeurt constant. Ze zeggen, “Ik werk er hard aan,” maar dan zeg ik, “Het gaat er niet om hoe hard je werkt.” (lacht) Dat is niet om streng te doen. Het gaat er gewoon echt niet om hoe hard je werkt.

Itoi:

Ik weet precies wat je bedoelt! (lacht)

Miyamoto:

Indien mogelijk, boek ik graag op de gemakkelijkste manier resultaten.

Itoi:

Precies. Ik ook.

Miyamoto:

In het algemeen werkt het ook zo. Iedereen denkt na of er misschien makkelijker manieren zijn om dingen te doen. Maar tegenwoordig lijkt het of meer mensen gewoon meer werk met zich meebrengen.

Itoi:

Hoe meer werk je verricht, hoe minder zichtbaar dingen worden. Uiteindelijk zeg je, “Het heeft me maanden gekost om deze checklist te maken!”.

Miyamoto:

Ja. Het kost tijd om iets te bekijken en erover na te denken. Dus vind ik het vaak beter om eenvoudiger te denken.

Itoi:

Dat raakt wel aan het hoofdthema van vandaag. Je kunt niet gewoon zeggen, “Het gaat er niet om hoe hard je werkt.” Ik denk dat we daar nog twee of drie dingen aan toe moeten voegen.

Iwata Asks
Miyamoto:

Oh. Juist. We moeten uitleggen wat we bedoelen.

Itoi:

Je weet wel, wij samen. Met mijn helpende hand.

Miyamoto:

(lacht)

Itoi:

Ik bedoel, als iemand hard werkt en iemand anders vertelt hem dat hard werken niet belangrijk is, dan weet die eerste persoon niet meer wat hij moet doen. Maar toch zeggen jij en ik dat tegen mensen.

Miyamoto:

Inderdaad, en soms reageren ze dan van, “Maar je zei eerst wat anders tegen me, toch?”

Itoi:

Juist, juist, juist! (lacht)

Miyamoto:

Dat is ook moeilijk uit te leggen. Als je verschillende dingen nastreeft, kan je kijk op hetzelfde ding aanzienlijk verschillen.

Itoi:

Absoluut. Context maakt het verschil.

Miyamoto:

Ja, alle verschil van de wereld. Als een project bijvoorbeeld dreigt vast te lopen, en er wordt een idee geopperd dat zo-zo is, dus 50 procent goed en 50 procent slecht – dan is dat niet goed. Maar als een project soepel vordert en er wordt een idee geopperd dat voor 60 procent slecht is, dan kun je nog steeds de goede aspecten ervan gebruiken.

Itoi:

Uhuh.

Miyamoto:

Als mijn medewerkers in zo’n geval bij me komen met hetzelfde idee en zeggen, “eerst was het niet goed, maar nu wel?” en ik antwoord van, “Ja, nu wel,” dat staan ze me echt met open mond aan te kijken. (lacht)

Itoi:

Yep. (lacht)

Miyamoto:

Als de situatie is gewijzigd, verandert het momentum. Maar de persoon die zich altijd druk maakt om hoeveel moeite hij doet, behoudt altijd dezelfde temperatuur, bij wijze van spreken.

Itoi:

Juist.

Miyamoto:

Het is goed om hard te werken, maar…

Itoi:

Hmm… we moeten beter ons best doen. (om uit te leggen wat we bedoelen)

Miyamoto:

Mmm. (lacht)