1. “Ooit, het Louvre.”

Iwata:

Vandaag praat ik met Miyamoto over Nintendo 3DS Guide: Louvre. De Nintendo Direct die we filmden in het Louvre Museum1 in Parijs staat online als dit interview verschijnt, maar de hele ervaring voelt nog een beetje vreemd voor me. Dat zeg ik omdat het zo’n interessante reis is geweest. Vanaf de eerste rij heb ik gevolgd hoe je ernaar streefde dat Nintendo DS-systemen in openbare ruimtes2 gebruikt zouden worden, al lang voordat de Nintendo 3DS op de markt verscheen. En nu is dat idee werkelijkheid geworden, en dat in het beste museum ter wereld. Het idee dat je toen had en dit project in het Louvre zijn vast nauw met elkaar verbonden, dus laten we daar eens mee beginnen.1. Het Louvre Museum: Een nationaal Frans museum in Parijs dat werd geopend in 1793. Het is één van de grootste musea en één van de beroemdste bouwwerken ter wereld. Het museum huisvest ongeveer 35.000 kunstwerken, van de prehistorie tot het midden van de 19e eeuw. Nintendo is een samenwerking met het Louvre aangegaan in april 2012. Als onderdeel van deze samenwerking heeft Nintendo het Louvre Museum voorzien van Nintendo 3DS-systemen met een audiotour.2. Nintendo DS-systemen in openbare ruimtes: Een project om met Nintendo DS-systemen diverse diensten te leveren in openbare ruimtes dat in 2009 en 2010 werd ontwikkeld. Met als uitgangspunt “dat er iets leuks gebeurd als je je Nintendo DS bij je hebt, waar je ook bent”, zijn verschillende diensten verwezenlijkt in musea, kunstmusea, winkelcentra en scholen. Later werd Make It Yourself: Nintendo DS Guide uitgebracht in Japan, met deze software konden gebruikers hun eigen tours maken.

Miyamoto:

Zeker. Om te beginnen wil ik zeggen hier heel gelukkig mee te zijn. Het is namelijk mijn hobby om musea te bezoeken.

Iwata:

Net als bij Pikmin3, nintendogs4 en Wii Fit5, heb je weer van één van je hobby’s je werk gemaakt.3. Pikmin: Een actiespel waarin je schatten zoekt met vreemde wezentjes die Pikmin genoemd worden. Miyamoto kwam op het idee voor dit spel toen hij tijdens het tuinieren de mieren op de grond observeerde. Het eerste deel in de serie verscheen in oktober 2001 voor de Nintendo GameCube en in juni 2002 in Europa. Het nieuwste deel in de serie, Pikmin 3, verscheen in juli 2013 voor Wii U.4. nintendogs: Een spel dat draait om communicatie met puppies. nintendogs verscheen in april 2005 voor het Nintendo DS-systeem. Miyamoto raakte voor dit spel geïnspireerd doordat hij zelf een hondje had. Later, toen hij ook een kat had, verscheen nintendogs + cats. Dit spel verscheen tegelijk met het Nintendo 3DS-systeem in februari 2011 in Japan en in maart 2011 in Europa.5. Wii Fit: Dit fitnessachtige spel verscheen in december 2007, inclusief het Wii Balance Board waarop je moet gaan staan om het spel te spelen. Miyamoto kwam op het idee voor dit spel toen hij ontdekte dat het leuk was om jezelf regelmatig te wegen. In oktober 2009 verscheen Wii Fit Plus, een uitgebreide versie van Wii Fit met zowel de originele activiteiten als nieuwe content. De diskversie van Wii Fit U voor het Wii U-systeem verschijnt op 13 december 2013. Tussen 1 november 2013 en 31 januari 2014 loopt een actie waarbij je een gratis proefversie van Wii Fit U kunt downloaden en 31 dagen kunt gebruiken. Om dit spel te kunnen spelen is een compatibel balance board, zoals het Wii Balance Board, vereist.

Miyamoto:

Ik had nooit verwacht dat deze hobby nog eens onderdeel van mijn werk zou worden. Mensen gaan nu vast vragen, “Wat voor hobby’s heb je nog meer?”

Iwata:

Als je naar het buitenland ging voor promotionele activiteiten, vroeg ik je wel altijd om wat tijd vrij te maken voor museumbezoek. Maar ik had nooit gedacht dat dit zo’n directe invloed zou hebben op ons werk!

Miyamoto:

Dat is waar. Maar de audiotours die je in musea kunt huren waren wel het vertrekpunt voor het idee om de Nintendo DS in openbare ruimtes te gebruiken.

Iwata:

Audiotours zijn apparaten die je in musea kunt huren en via audio een uitleg geven van de verschillende tentoonstellingen.

Miyamoto:

Ja. Als ik naar een museum ga, huur ik altijd een audiogids om tentoonstellingen te bekijken. Het maakt de ervaring veel rijker, omdat het leidt tot inzichten en ontdekkingen die anders aan je voorbij waren gegaan.

Iwata Asks
Iwata:

Een tentoonstelling bekijken met een audiotour is heel anders dan wanneer je er zonder enige kennis naar kijkt.

Miyamoto:

Het is een wereld van verschil. Maar de meeste audiotours zijn een soort draagbare cd-spelers waarop je het cijfer moet invoeren dat bij een kunstwerk staat om naar de bijbehorende uitleg te luisteren. Ze waren niet heel handig in het gebruik.

Iwata:

Nou ja, er bestaan ook nog niet zo lang smart devices6.6. Smart devices: Mobiele apparaten als telefoons en tablets.

Miyamoto:

Die bestonden nog niet toen de Nintendo DS uitkwam. Dus begon ik te denken, “Kunnen we het Nintendo DS-systeem niet als audiotour gebruiken? Dat is veel handiger!”

Iwata:

In die tijd kregen we bij Nintendo ook aanvragen van publieke instituten als scholen en ziekenhuizen die zich afvroegen of ze iets met de Nintendo DS konden doen.

Miyamoto:

In die tijd begon ik te denken over het concreet maken van dit idee, en kwamen we in contact met Oriental Land.7 Na diverse besprekingen met die partij, besloten we als proef om diverse diensten aan te bieden in Ikspiari8, het grote winkelgebied in het Tokyo Disney Resort van Maihama.7. Oriental Land Co., Ltd.: Het bedrijf dat de Tokyo Disney Land Resorts beheert.8. Ikspiari: Een winkelgebied in het Tokyo Disney Resort te Maihama, Urayasu City, in Chiba.

Iwata:

De Ikspiari Nintendo DS Guide.99. Ikspiari Nintendo DS Guide: Een gratis dienst van Nintendo en Oriental Land Co., Ltd. die werd aangeboden van april 2009 tot januari 2010. Klanten konden deze software op diverse plaatsen in Ikspiari downloaden met hun Nintendo DS-systeem om dit als gids te gebruiken, of voor functies als navigatie, het zoeken naar informatie over Ikspiari, en diverse originele spellen.

Miyamoto:

Juist. Eén van de ideeën achter Ikspiari was om gasten een spannend avontuur te bieden, waarin ze op jacht gingen naar verschillende winkels, dus zat het programma bewust een beetje ingewikkeld in elkaar.

Iwata:

Ik had de plattegrond zelf even bekeken, en die zag er echt uit als een kerker uit een videogame! (lacht)

Iwata Asks
Miyamoto:

We hadden een automatisch kaartsysteem aan de winkelgids toegevoegd. Er waren draadloze communicatiepunten op verschillende plaatsen binnen Ikspiari en Nintendo DS-systemen om de software op te downloaden, zodat gebruikers in realtime hun huidige locatie konden zien.

Iwata:

Dat systeem berekende de locatie door de signaalkracht10 van de diverse draadloze communicatiepunten en Nintendo DS-systemen in te schatten, toch?10. Signaalkracht: Sterkte van een elektrische golf. De afstand kan worden bepaald door de kracht te meten van het signaal van het draadloze communicatiepunt.

Miyamoto:

Inderdaad. We hebben de dienst in Ikspiari iets korter dan een jaar laten draaien. Daarna hebben we verschillende gidsprogramma’s aangeboden in faciliteiten als het Osaka Aquarium Kaiyukan11, het Shin-Enoshima Aquarium12, de Kyoto Seika Universiteit13 en het Kyoto Gemeentelijke Museum van Kunst14.11. Kaiyukan: Een aquarium in Osaka, geopend in 1990. Het Nintendo DS gidsprogramma begon hier in april 2010.12. Shin-Enoshima Aquarium: Een aquarium in Shonan Kaigan Park te Fujisawa City, Kanagawa. Het Nintendo DS gidsprogramma begon hier in mei 2010.13. Kyoto Seika Universiteit: De afgestudeerdententoonstelling van de afdeling Beeldend Ontwerp van de Kyoto Seika Universiteit vond plaats van 27 januari 2010 tot 31 januari 2010 in het Kyoto Gemeentelijke Museum van Kunst. Bij deze tentoonstelling kon je een audiotour op de Nintendo DS gebruiken.14. Kyoto Gemeentelijke Museum van Kunst: Geopend in 1988. Er was een tijdelijk gidsprogramma met het Nintendo DS-systeem tussen 28 april 2009 en 27 mei 2009.

Iwata:

Op basis van deze programma’s maakten we later de downloadbare software genaamd Make It Yourself: Nintendo DS Guide15.15. Make It Yourself: Nintendo DS Guide: Gidssoftware die als Nintendo DSiWare in november 2010 is uitgebracht in Japan. Hiermee kunnen gebruikers hun eigen gidsprogramma’s maken door foto’s en geluidsclips toe te voegen.

Miyamoto:

Ja, zo is dat toen gegaan. Het feitelijke systeem is niet alleen geschikt voor grote commerciële faciliteiten. Je kunt het ook heel makkelijk op kleinere schaal gebruiken, bijvoorbeeld voor schoolfestivals of markten. Het systeem is zo opgezet dat de presentators hun eigen gegevens kunnen maken met de software, waarna bezoekers die hun Nintendo DS hebben meegebracht informatie over tentoonstellingen en producten kunnen bekijken. Je hebt hierbij alleen een Nintendo DS nodig, dus geen server of pc. Het is gebruiksvriendelijk, en zelfs nu nog erg leuk om te gebruiken.

Iwata:

Dus met dat project gaf je gebruikers de mogelijkheid hun eigen gidsprogramma te maken.

Miyamoto:

Dat klopt. En toen al dacht ik, heel ambitieus, “Ooit komt dit in het Louvre terecht.”

Iwata Asks
Iwata:

Je sprak een wens uit! (lacht)

Miyamoto:

Ik zei, “Als ze dit in het Louvre gebruiken, volgt de rest vanzelf.” (lacht) Maar we hadden toen nog niet de beste resultaten met het systeem behaald. En juist toen we ons afvroegen hoe we ermee verder zouden gaan, kwam het Louvre ter sprake.

Iwata:

Het Louvre kwam ter sprake door een introductie van (Shinji) Hatano16, een bestuurslid van ons die inmiddels met pensioen is gegaan.16. Shinji Hatano: Voormalig algemeen directeur van Nintendo’s marketingdivisie en senior managing director. Tegenwoordig is hij bedrijfsadviseur van Nintendo.

Miyamoto:

Inderdaad. Dat ging eigenlijk niet over het gebruik van het Nintendo DS-systeem als audiotour, maar dat was wel mijn grote ambitie! (lacht) Dus zodra de gesprekken begonnen, stelde ik voor dat Nintendo een audiotour voor ze zou maken.

Iwata:

Juist. (lacht)

Miyamoto:

En toen reageerde het Louvre door te zeggen, “Er zijn een paar punten die we eerst moeten oplossen, maar als we zoiets kunnen doen met een nieuw systeem, willen we dat best overwegen.”

Iwata:

Onze contactpersoon was zeer enthousiast over Nintendo’s idee om het Nintendo 3DS-systeem te gebruiken dat je ze had laten zien.

Miyamoto:

Dat klopt. Meneer Loyrette17, de toenmalige directeur, was groot liefhebber van multimedia. We spraken af ermee door te gaan, en toen kon het echte onderzoek naar de mogelijkheden beginnen. 17. Henri Loyrette: Voormalige directeur van het Louvre Museum. Hij werkte als directeur van het Louvre Museum van 2001 tot 2013.