4. Een verrassend succes?

Iwata:

Sugiyama-san, toen ik daarnet vroeg of je dacht dat Nintendo veel energie in de promotie van Wii Fit zou steken, antwoordde je: “Natuurlijk niet!” Op welk moment realiseerde je je dat Wii Fit een buitengewoon belangrijk product aan het worden was?

Sugiyama:

Nou, eh…

Miyamoto:

Ik denk dat de mensen die van begin tot eind aan dit project hebben gewerkt, altijd hebben gedacht dat het een klein project was.

Iwata:

Ikzelf heb Wii Fit nooit als een klein project gezien, maar wanneer realiseerde jij je dat het dat niet was?

Sugiyama:

Ik denk op het moment dat ons team begon te groeien. Aanvankelijk waren we in een klein team aan het werk, maar toen er meer leden aan het team werden toegevoegd, begon ik me af te vragen of het mogelijk was dat... ? Maar ik wist het niet zeker totdat ik de reacties op Wii Fit tijdens de E3 van dit jaar zag.

Iwata:

Zelfs voor je de reacties tijdens de E3 zag, had je toch kunnen weten dat het geen klein product was toen Miyamoto-san zelf het spel op het podium wilde presenteren?

Iedereen:

(lacht)

Sugiyama:

Ik had het inderdaad moeten weten! (lacht)

Iwata:

En hoe zit het met jou, Matsunaga-san? Wanneer wist jij het?

Matsunaga:

Voordat ons team groter werd, had ik steeds het gevoel dat het een klein project was. Pas bij de Nintendo Conference in oktober begon ik…

Iwata Asks
Iwata:

Maar dat is pas een maand geleden! (lacht)

Matsunaga:

Natuurlijk had ik gehoord van de enorme populariteit bij de E3, maar zelfs toen was ik er nog niet helemaal van overtuigd dat het een belangrijk product zou worden.

Miyamoto:

Je bedoelt dus dat ik nog wel wat kan leren over het promoten van spellen? (lacht)

Iedereen:

(lacht)

Matsunaga:

Maar zodra ik de omvang van de voorbereidingen voor de Nintendo Conference zag, begon ik te vermoeden dat het inderdaad een heel belangrijk product zou worden.

Iwata:

Je moet je gerealiseerd hebben dat er iets aan de hand was toen je het grote aantal demonstratie-eenheden zag waarop Wii Fit gespeeld kon worden! (lacht)

Iedereen:

(lacht)

Iwata:

Je was vast zo hard aan het werk dat je niet eens merkte wat er om je heen gebeurde. Ik weet zeker dat er tegen het einde momenten waren waarop de ontwikkeling moeilijk verliep, vooral omdat de laatste ontwikkelingsfase van Wii Fit toevallig samenviel met de afrondingsfase van Super Mario Galaxy.

Matsunaga:

Tijdens de afrondingsfase van Super Mario Galaxy kregen we ineens helemaal geen feedback meer van Miyamoto-san. Dat maakte ons behoorlijk nerveus en eigenlijk voelden we ons een beetje in de steek gelaten! (lacht)

Iedereen:

(lacht)

Matsunaga:

De kamer van Miyamoto-san was aan de andere kant van de gang, dus we hadden afgesproken dat wij hem daar zouden aanspreken of dat hij hier zou komen om ons suggesties te geven. Maar toen leek het ineens alsof hij van de aardbodem was verdwenen en we maakten ons zorgen dat hij niet meer terug zou komen om ons met het project te helpen. Maar zodra Super Mario Galaxy af was, werden we weer bedolven onder bergen suggesties! (lacht)

Iwata Asks
Iwata:

Sommige mensen weten gewoon niet wat ze willen! (lacht) Als je ze in de steek laat, gaan ze zich zorgen maken, maar als je hun te veel aandacht geeft, willen ze weer dat je ze met rust laat.

Matsunaga:

Maar volgens mij deed hij uiteindelijk toch een hoop suggesties die ervoor zorgden dat alles op zijn plaats viel.

Iwata:

Vond je dat hij met sommige suggesties te ver ging?

Miyamoto:

Op deze vraag wil ik het antwoord ook wel even horen! (lacht)

Sugiyama:

Deze keer werd de theetafel tegen het einde van het project niet echt ‘omvergekieperd’. Er stond om te beginnen toch al niet genoeg servies op tafel! (lacht)

Iwata:

Nou, uiteindelijk begon je toch een nieuwe theetafel te dekken in de vorm van Aerobic Exercises. En Miyamoto-san hielp je door er een bord bij te zetten in de vorm van Jogging! (lacht)

Sugiyama:

Het menuscherm voor de Aerobic Exercises bestaat uit een rooster van drie bij drie vakjes, maar aanvankelijk hadden we slechts acht menuopties. We wisten vanaf het begin dat we opdracht zouden krijgen om dat ene lege vakje op te vullen, maar we hadden het zo druk met het afronden van het spel dat we gewoon deden alsof we het niet doorhadden! (lacht)

Iwata Asks
Matsunaga:

Ik zei dat het prima was om het bij acht oefeningen te laten, maar Miyamoto-san was niet van plan het ons zo makkelijk te maken. Daarom hebben we, om de lege plek op te vullen, in augustus Free Jogging toegevoegd.

Iwata:

Alles viel echt pas op het allerlaatste moment op zijn plaats, of niet soms? Op de Nintendo Conference vertelde Miyamoto-san dat de ontwikkelingskamer in een ‘gezonde werkplek’ was veranderd. Gezond was het misschien, maar het stonk er wel een beetje! (lacht)

Miyamoto:

Iedereen liep continu rond en was actief bezig en omdat het zomer was, hing er een behoorlijk doordringende zweetlucht! (lacht)

Sugiyama:

Ik hoorde dat het vooral erg was in de kamer van het debug-team11. Stel je maar een kamer voor waarin een groep mensen de hele dag bezig is met lichaamsoefeningen... (lacht) 11 Het debug-team is een groep mensen die een spel steeds opnieuw speelt met als doel het opsporen van programmeerfouten.

Iedereen:

(lacht)

Sugiyama:

Het was vast behoorlijk zwaar voor het debug-team, aangezien je voor het testen van al deze oefeningen echt een flink uithoudingsvermogen nodig hebt. Ik ben zeer dankbaar dat het ze is gelukt om tot op het laatste moment geconcentreerd aan het werk te blijven.

Iwata:

Ze hebben absoluut geweldig werk geleverd. Ik zou dit interview nu graag afronden met een laatste opmerking van ieder van jullie over Wii Fit.

Sugiyama:

Ten eerste zou ik graag zien dat iedereen een Wii Board bemachtigt en Wii Fit gaat spelen. Ik bedoel: stap op een Wii Board en ga Wii Fit spelen! (lacht) Ik denk dat zodra je voor de eerste keer op het Wii Balance Board gaat staan, het een nieuwe en verrassende ervaring zal zijn die je zo op het eerste gezicht niet zou verwachten.

Iwata:

Het is niet echt gebruikelijk om van je klanten te vragen dat ze direct op een nieuw accessoire voor hun spelcomputer gaan staan! (lacht)

Matsunaga:

We hebben met hulp van Miyamoto-san veel tijd en moeite besteed aan het ontwerpen van een interface die gebruikers zou stimuleren om elke dag Wii Fit te spelen. Ik denk dat hoe meer je Wii Fit gebruikt, hoe meer je ervan gaat houden. Ik zou dus graag willen dat iedereen het een keer uitprobeert.

Iwata Asks
Iwata:

Als iemand die elke dag de niet-afgeronde versie van Wii Fit heeft gespeeld, kan ik zeggen dat het me geholpen heeft talloze nieuwe dingen over mijn eigen lichaam te ontdekken. Het Wii Balance Board lijkt natuurlijk op een gewone weegschaal, maar heeft tegelijkertijd vele mogelijkheden die een normale weegschaal nooit zou kunnen hebben. Iedereen die ermee bezig was, tastte tijdens het hele ontwikkelingsproces een beetje in het duister, het softwareontwikkelingsteam stond op een gegeven moment op het punt om uit elkaar te vallen en toch is het jullie samen gelukt om dit compleet ongewone product te ontwikkelen. Hoe hebben jullie dat gedaan?

Sugiyama:

Dit product had nooit het daglicht gezien als er slechts één persoon aan had gewerkt. Ik denk dat omdat zoveel verschillende mensen aan dit project hebben bijgedragen, het ons uiteindelijk is gelukt een product als Wii Fit te ontwikkelen.

Iwata Asks
Matsunaga:

Er waren een hoop mensen, onder wie natuurlijk Miyamoto-san, die de tijd namen om serieus met ons over Wii Fit van gedachten te wisselen. Wanneer ik vastliep bij een bepaald onderdeel van het spel, vroeg ik de collega’s om me heen om hulp en dan deden zij hun best om me goede adviezen te geven.

Iwata:

Denk je dat als zij op die momenten niet hadden meegeholpen, Wii Fit nooit gemaakt zou zijn?

Matsunaga:

Dat denk ik inderdaad. Vooral toen we met diverse weegschaalfabrikanten gingen praten en niets leek te lukken...

Iwata:

Deze mensen zijn normaal gesproken niet bezig met amusementsproducten, dus ze vonden het vast moeilijk om te begrijpen wat je bedoelde. (lacht) Je collega’s zijn echte redders in nood, of niet soms?

Miyamoto:

Het Wii Fit-team was zeer gevarieerd. De ontwerp- en geluidsmedewerkers waren bijvoorbeeld net klaar met Twilight Princess. Aanvankelijk was ik een beetje bang dat een groep mensen die aan zo’n project had gewerkt, een ongewoon project als dit nooit serieus zou nemen. Maar uiteindelijk hoefde ik me helemaal geen zorgen te maken want ze werkten allemaal heel hard aan Wii Fit.

Iwata:

Niemand zou zeggen: “Ik ben niet bij Nintendo komen werken om aan een project als dit te kunnen werken.”

Miyamoto:

In plaats van het spel aan een team van beginnende ontwerpers te geven vanwege het relatief simpele uiterlijk, besloot ik dat de aard van het spel het soort mensen vereiste dat aan spellen als Twilight Princess had gewerkt. Daarom waren alle teamleden zeer ervaren en ik ben erg dankbaar dat ze allemaal samen hebben gewerkt om dit fantastische spel te maken.

Iwata:

Goed, in mijn volgende interview praat ik met het ontwikkelingsteam van Wii Fit, onder wie ook de mensen die uit het Zelda-team kwamen.