1. Het begon met zombies

 

Noot van de redactie: Het volgende interview is via een tolk afgenomen.

Iwata:

Vandaag ben ik op bezoek bij het hoofdkantoor van Ubisoft1 in Parijs. We zitten in een vergaderkamer op de bovenste verdieping. Ik heb nu zo’n 200 Iwata vraagt-interviews afgenomen en met veel verschillende mensen gesproken, maar dit is de eerste keer dat ik op deze manier in Europa een interview afneem aan een bedrijf. Ik hoop dat het niet alleen over het Wii U-spel ZombiU zal gaan, maar ook over Ubisoft zelf. Om te beginnen wil ik jullie vragen je even voor te stellen. Yves, wil jij beginnen?1 Ubisoft: Een Franse spelontwikkelaar en uitgever.

Yves:

Ik ben Yves Guillemot, CEO van Ubisoft. Hartelijk dank voor je bezoek hier vandaag. We voelen ons zeer vereerd.

Iwata Asks
Iwata:

Ik ben blij dat ik hier mag zijn.

Yves:

Ik ben zeer onder de indruk van alle dingen die Nintendo heeft bereikt. Wat ik zo mooi vind aan Nintendo is de zorg die uitgaat naar de gameplay en de diepe emoties en passie die jullie spellen bij mensen opwekken. Toen we Ubisoft begonnen was het ons doel om nieuwe producten te maken die niet alleen zouden aanslaan in Frankrijk, maar over de hele wereld. De eerste stap in die richting zetten we met ons eerste spel, Zombi, dat in 1986 werd uitgebracht.

Iwata:

Dus het eerste spel dat je met Ubisoft maakte was een zombiespel?

Yves:

Ja… dat is alweer behoorlijk lang geleden! We brachten eerst de Amstrad CPC2-versie uit in Frankrijk, en zetten het spel later over naar de Commodore 643 om het te verkopen in andere Europese landen, zoals Duitsland. Op hetzelfde moment dat we aan Zombi werkten, verzorgden we ook de distributie van Elite Systems’6 conversies van Commando4 en Ghosts‘n Goblins5. 2 De Amstrad CPC: Een 8-bit homecomputer die in 1984 door Amstrad werd uitgebracht. 3 De Commodore 64: Een 8-bit homecomputer die in 1982 door Commodore International werd uitgebracht.4 Commando: Een verticaal scrollend schietspel dat Capcom voor speelhallen maakte. De originele speelhalversie kan worden aangeschaft als Virtual Console-titel in het Wii-winkelkanaal. 5 Ghosts‘n Goblins: Een zijwaarts scrollend platformspel dat Capcom voor speelhallen maakte. De originele speelhalversie kan worden aangeschaft als Virtual Console-titel in het Wii-winkelkanaal.6 Elite Systems: Een Engelse spelontwikkelaar die werd opgericht in 1984. Het bedrijf stond destijds bekend om hun conversies van speelhalspellen naar homecomputers.

Iwata:

Zeer interessant – het eerste spel dat Ubisoft ooit maakte was Zombi, en nu is ZombiU jullie voornaamste lanceringstitel voor Wii U. Dat kan bijna geen toeval zijn! (Lacht)

Xavier:

Mijn naam is Xavier Poix en ik ben de managing director van de Franse studio’s in Parijs, Annecy en Montpellier7, waar we ZombiU maakten. Onze Franse studio’s werken al met Nintendo samen sinds de lancering van de Wii. Onze lanceringstitel Red Steel8 werd bijvoorbeeld ontwikkeld in Parijs en Rayman Raving Rabbids9 werd ontwikkeld in Montpellier. 7 Annecy en Montpellier: Annecy is een stad in het oosten van Frankrijk, Montpellier is een stad in het zuiden van Frankrijk.8 Red Steel: Een eerstepersoons actie-avonturenspel dat tegelijk met het Wii-systeem in 2006 werd uitgebracht. De speler gebruikt hierin de Wii-afstandsbediening als zowel een zwaard als een pistool.9 Rayman Raving Rabbids: Een actierijk gezelschapsspel dat tegelijk met het Wii-systeem in 2006 werd uitgebracht. Ubisofts mascotte Rayman speelde een voorname rol in het spel.

Iwata Asks
Iwata:

Al lang voor de lancering van de Wii hadden jullie bij Ubisoft de mogelijkheden van de Wii-afstandsbediening onderzocht, nietwaar?

Xavier:

Dat klopt. Die ervaring gebruikten we in de twee titels die ik net noemde. Elke keer dat Nintendo ons met een nieuw systeem benadert, proberen we te ontdekken wat dit systeem werkelijk speciaal maakt, om daar op unieke en creatieve manieren gebruik van te maken. Dat betekent dat we steeds weer helemaal opnieuw moeten beginnen als Nintendo een nieuw platform uitbrengt.

Iwata:

Dus het is alsof Nintendo jullie steeds weer opnieuw uitdaagt met zo’n nieuw systeem?

Xavier:

Exact! (Lacht) We moeten alles vergeten wat we hadden geleerd, en nieuwe manieren om te spelen bedenken. Bij de Wii hebben we veel dingen geleerd en in de praktijk gebracht.

Iwata:

Jullie hebben ook gewerkt aan de populaire Just Dance-serie10. Daar wil ik het straks nog even over hebben…10 Just Dance: Een serie dansspellen waarvan het eerste deel in 2009 verscheen. Het nieuwste deel, Just Dance 4, werd in Europa uitgebracht in oktober 2012.

Guillaume:

Mijn naam is Guillaume Brunier en ik ben de producer van ZombiU bij de Montpellier Studio. Ik werk al langer dan 10 jaar bij Ubisoft. Mijn passie voor spellen is begonnen bij F-Zero11 op de SNES, dus is het voor mij nauwelijks te bevatten dat ik hier vandaag in deze kamer zit! 11 F-Zero: Een futuristisch racespel dat in 1990 werd uitgebracht voor het Super Nintendo Entertainment System.

Iwata Asks
Iwata:

Een F-Zero-fan? Dan ben je vast een fanatieke speler! (Lacht) Aan welke spellen werkte je voordat je aan ZombiU begon?

Guillaume:

Ik werkte recent aan het spel From Dust12. Dat was ook bij Ubisoft Montpellier en het was een zeer bijzondere ervaring. Eerder werkte ik aan Tom Clancy-titels als Splinter Cell: Double Agent13 en Ghost Recon14. Lang geleden werkte ik aan het cel-shaded15 eerstepersoonsschietspel XIII16.12 From Dust: Een strategiespel dat in 2011 als download voor verschillende systemen verscheen.13 Splinter Cell: Double Agent: Deel van de Splinter Cell-serie, een populaire reeks sluip-actiespellen die wordt gemaakt met steun van schrijver Tom Clancy.14 Ghost Recon: Een serie futuristische militaire actiespellen die wordt gemaakt met steun van schrijver Tom Clancy.15 Cel-shaded: Een vormgevingsstijl die spellen het uiterlijk geeft van strips en tekenfilms.16 XIII: Een eerstepersoonsschietspel dat is gebaseerd op de populaire Belgische strip met dezelfde naam.

Iwata:

Hoe heb je de overstap gemaakt van het spelen naar het maken van spellen?

Guillaume:

Toen ik spellen nog gewoon speelde, zag ik vaak dingen die beter hadden gekund. Het was voor mij niet genoeg om alleen speler te zijn – ik wilde deel uitmaken van een team waarmee ik mijn ideeën om dingen beter te maken kon verwezenlijken. Het is een vreemd wereldje, maar volgens mij is de spelindustrie de beste plaats om in te werken. (Lacht)

Iwata:

Zeker weten! (Lacht) Gabrielle?

Gabrielle:

Mijn naam is Gabrielle Shrager. Ik ben de regisseur voor verhaalconstructie en de voornaamste schrijver van ZombiU. Ik werk sinds 2006 bij Ubisoft en heb met Guillaume samengewerkt aan verschillende spellen, waaronder From Dust. Met de creative directors van ZombiU heb ik ook samengewerkt aan Rabbids Go Home17. 17 Rabbids Go Home: Een humoristisch actiespel met Ubisofts bekende Rabbids, verscheen oorspronkelijk in 2009 voor de Wii.

Iwata Asks
Iwata:

En hoe ben jij begonnen met het maken van spellen?

Gabrielle:

Ik ben altijd al een fanatieke speler geweest. Ik ben met name een groot liefhebber van actie-avonturenspellen. Dat was dan ook de reden dat ik in de industrie ben beland. Ik begon als geluidsontwerper voor het bedrijf Cryo18, toen verdiepte ik me in het ontwerpen van spellen, en…18 Cryo: Cryo Interactive Entertainment, een Franse spelontwikkelaar en uitgever die werd opgericht in 1992.

Iwata:

Je bent in de spelindustrie begonnen als geluidsontwerper?

Gabrielle:

Ja, ik ben eigenlijk muzikant. (Lacht) Dus lag het voor de hand dat ik met geluidsontwerp zou beginnen. En toen leerde ik spelontwerp, en werkte ik me verder omhoog langs de ladder tot ik verhalen voor spellen kon schrijven. Ik wilde echt graag voor interactieve spellen schrijven, niet voor films of een ander medium. Spellen zijn mijn passie.

Iwata:

Schrijven voor spellen is heel anders dan schrijven voor een ander medium. Het is een andere manier van vertellen.

Gabrielle:

Ja, het is compleet anders.

Iwata:

De kunst van verhalen vertellen in interactieve vormen, zoals spellen, is nog niet erg gevestigd. Het is vast lastig om met zo weinig vaste grond onder je voeten te werken. Hoe ga je daar mee om?

Iwata Asks
Gabrielle:

Dat is eigenlijk ook het mooie eraan: er ligt een groot onontgonnen gebied aan je voeten. En als iemand ons nieuwe technologie aanbiedt, opent dit compleet nieuwe paradigma’s19 voor het maken en vertellen van verhalen.19 Paradigma: Een bepaalde manier om naar dingen te kijken en erover te denken.

Iwata:

Juist.

Gabrielle:

En het tweede scherm schept een wereld die helemaal buiten de tv bestaat. Daardoor konden we een meer filmachtige ervaring maken.

Iwata:

Je bedoelt de Wii U GamePad, toch? Daar wil ik het straks graag nog even over hebben.

Gabrielle:

Ja, de Wii U GamePad is onlosmakelijk verbonden met het spel. De ervaring zou zonder gewoon niet mogelijk zijn.

Iwata:

Dus ZombiU is net zoveel gemaakt voor de Wii U GamePad als voor de Wii U!