• {{pageTitle}}

  , {{gameSystem}}

  Vanaf: {{regularPrice}}{{lowestPrice}}

 • Interview: Tingle (DS)


  06-09-2007

  Om erachter te komen vanuit welke motieven een raadselachtig personage als Tingle handelt, namen we een kijkje achter de schermen! We spraken met producent Kensuke Tanabe en supervisor Mari Shirakawa van spelontwikkelaar Vanpool om alles te weten te komen over Freshly-Picked: Tingle's Rosy Rupeeland.  Nintendo of Europe: In de loop der jaren zijn veel interessante figuren opgedoken in de Zelda-spellen. Wat was de reden om juist Tingle te laten schitteren in zijn eigen avontuur?

  Kensuke Tanabe: "Korte tijd voordat we aan dit project begonnen, had ik een gesprek met mijn baas waarin ik zei: Nintendo zou eens moeten overwegen om andere personages dan Mario en Link te promoten.'

  We dachten na over een personage met een totaal ander karakter als Mario en Link, een opvallend figuur. En toen kwamen we op het idee, Tingle misschien?'

  Hij is helemaal geen coole gast, en ook geen personage dat bij iedereen in de smaak valt. Hij is echter wel een persoon die je niet snel over het hoofd ziet.

  Ik zag wel kans om zijn imago van ongeliefd naar geliefd te veranderen, afhankelijk van het soort spel dat we zouden maken. Dus nam ik het risico voor hem te kiezen, ondanks de wetenschap dat maar weinig mensen hem leuk vonden. Vooral in de VS zagen ze hem niet graag.  NoE: Het personage Wario is een soort anti-Mario. Denk je dat Tingle de anti-Link is, of zou je hem liever anders beschrijven?

  KT: "Ik denk dat Tingle niet gemaakt is met Link in het achterhoofd, maar op een heel ontspannen manier is bedacht door de spelfiguurontwerper bij EAD (de Entertainment Analysis & Development Department van Nintendo Co., Ltd,. Ed.) die ook verantwoordelijk was voor de personages in F-Zero en Star Fox.

  De gedachte achter het personage is een man van middelbare leeftijd die ervan droomt een fee te worden.'In dit project wilden we dit personage met zijn opvallende kenmerken nog unieker maken. Daarom moet hij naar mijn mening niet vergeleken worden met Link, hij is niet anti-Link of pro-Link. Maar natuurlijk ben je vrij om hem als een anti-Link-personage te beschouwen."  NoE: Kun je iets vertellen over de totstandkoming van dit spel? Wilden jullie een Tingle-spel maken, en is het spelconcept pas daarna ontstaan? Of ging het andersom?

  KT: "Volgens mij heb ik deze vragen met mijn vorige antwoorden al beantwoord. Maar ik wil de punten nog wel even herhalen. We begonnen met de keuze om Tingle in een spel te gebruiken. Vervolgens vroegen we Vanpool, dat op dat moment begon te werken voor Nintendo, om dit spel te ontwerpen, omdat ik dacht dat dit bedrijf goed bij het personage paste. Daarna vond overleg plaats met de ontwikkelaars van Vanpool over de spelconcepten. Toen we op het idee kwamen dat elk probleem in het spel met geld opgelost moest kunnen worden, zagen we ineens hoeveel potentie er schuilging in de wereld van Tingle.

  De hoofdrolspeler zal bijvoorbeeld nooit sterker worden; hij betaalt huurlingen om hem te verdedigen. De informatie die je krijgt in het spel is afhankelijk van hoeveel geld je uitgeeft, en je moet de hele tijd onderhandelen. Dit was het basisidee voor het spel.  NoE: Tingle doet alles voor rupees. Hoe haal je het meest uit de onderhandelingen in het spel?

  Mari Shirakawa: "Het is de kunst om niet te hebberig te worden! Wat niet wegneemt dat het veel voldoening kan geven om te blijven pingelen tot je toch nog die laatste rupee hebt verdiend. Het wordt nergens duidelijk kenbaar gemaakt, maar er zijn ook aanwijzingen in het spel verstopt, in de dialogen bijvoorbeeld, die de standaardprijzen van goederen suggereren. De gezichtsuitdrukkingen van de personages waarmee je onderhandelt helpen je soms ook de juiste aanpak te kiezen. Als je op dit soort dingen let, kun je nog sneller geld verdienen.  NoE: Hoe gebruikt het spel de speciale functies van de DS?

  MS: "Je gebruikt de vierpuntsdruktoets om je personage te verplaatsen, de rest doe je met de stylus. Er zijn veel dingen in het spel waar je iets mee kunt doen via het touchscreen, dus moet je van alles proberen om dit te ontdekken. Sommige dingen die je kunt doen hebben weliswaar geen invloed op het verhaal van het spel, maar dat neemt niet weg dat je plezier kunt beleven aan het zoeken naar dit soort dingen.

  Je kunt het touchscreen ook aanraken om Tingle te helpen tijdens gevechten. Dit heeft beter uitgepakt dan je zou verwachten. Je krijgt echt het gevoel dat je deelneemt aan het gevecht.

  Natuurlijk hebben we ook goed gebruik gemaakt van de twee schermen. Tijdens onderhandelingen verschijnt bijvoorbeeld een rekenmachine. We wilden dat spelers nog steeds de gezichten konden zien van de personen waarmee ze onderhandelden, dus verschijnt op het bovenste scherm een close-up van het gezicht van zo'n persoon, terwijl de rekenmachine op het onderste scherm verschijnt. Naar mijn mening helpt het zien van het gezicht de speler bij het onderhandelen.  NoE: Er zijn veel verschillen tussen de avonturen van Tingle en die van Link in The Legend of Zelda, maar er zijn ook overeenkomsten. Kun je enkele dingen noemen die Zelda-fans zullen herkennen in Tingle's avontuur?

  MS: "Zoals Kensuke Tanabe al zei, heeft deze titel een ander beginpunt dan de Zelda-serie. Het was ook niet de bedoeling om iets te maken waar alleen de Zelda-fans van konden genieten. Zelda-fans zullen dus vooral veel verschillen zien.

  Zelf heb ik niet eens zoveel Zelda gespeeld, en daarom voelde ik me wel eens een buitenstaander tijdens onze vergaderingen. Ik was namelijk de enige die niet kon deelnemen aan de levendige gesprekken over de Zelda-spellen! We wilden spelers niet hetzelfde gevoel geven, dus hebben we dingen uit Zelda-spellen verwerkt op zo'n manier dat niet alleen de Zelda-fan er van kan genieten, maar ook iemand die niet bekend is met de Zelda-serie.

  Bij Zelda-fans zullen de geluidseffecten en de plaatsnamen bekend in de oren klinken. Daarnaast vind je echter ook voorwerpen met unieke namen en unieke achtergronden, en zijn er allerlei interessante dingen te ontdekken. Als je goed op dit soort details let en het spel helemaal doorspeelt, zul je een beter begrip krijgen voor hoe bijzonder de wereld van Freshly-Picked: Tingle's Rosy Rupeeland is."  NoE: Hoe zie je de toekomst voor Tingle? Komen we hem nog eens tegen in de Zelda-spellen of gaat hij vanaf nu zijn eigen gang?

  KT: "Ik hoorde van EAD dat ze na Wind Waker hebben besloten om Tingle niet meer te gebruiken omdat hij onpopulair was, vooral in de VS. Daarom is hij ook niet in Twilight Princess verschenen. Wat de toekomst betreft: dat zou je Mr. Aonuma moeten vragen!

  Wij van SPD3 (Software Planning & Development Department, Production Group No.3) zijn nog maar net begonnen aan ons project om van Tingle een hoofdpersonage te maken. In onze spellen zal hij zich verder in zijn eigen richting bewegen.  NoE: Heb je nog met Mr. Sakurai (ontwikkelaar van Super Smash Bros. Brawl) gesproken over het verschijnen van Tingle in Super Smash Bros. Brawl?

  MS: "We hebben alleen binnen ons team gesproken over hoe fantastisch het zou zijn als Tingle zou verschijnen in Smash Bros. We hebben dit echter nooit voorgesteld aan Mr.Sakurai. Ik kan alleen maar hopen dat hij ooit eens als een personage zal verschijnen. Hoewel hij wel een erg zwak figuur zou zijn om mee te spelen!  NoE: Hebben jullie ook plannen voor een Wii-spel met Tingle, en zo ja, wat voor spel zou dat kunnen worden?

  MS: "We hopen dat we dit unieke personage steeds beroemder kunnen maken. Helaas zijn er op dit moment geen concrete plannen voor een Wii-spel. Ondertussen ben ik best benieuwd naar de mening van Europese spelers over deze titel en wat ze van een vervolg zouden verwachten.  NoE: Als je de aantrekkingskracht van dit spel in één zin zou moeten verwoorden, welke zin zou dat dan zijn?

  KT: "Dit spel heeft een kleurige schil, waardoor het er misschien niet als een Nintendo-spel uitziet, maar wat onder de schil verscholen gaat zul je meteen herkennen als een Nintendo-spel.

  MS: "Ik zou zeggen dat dit een spel is dat enig licht werpt op de verborgen trekken van je persoonlijkheid! Omdat het spel draait om geld, ligt het dicht bij gewone mensen. Ik denk dat je karakter door je manier van spelen wordt gereflecteerd. Terwijl je geniet van het avontuur, leer je jezelf iets beter kennen!"  NoE: Heel veel dank voor jullie tijd!  Je kunt Tingle nog beter leren kennen op de officiële website!  Freshly-Picked: Tingle's Rosy Rupeeland verschijnt exclusief voor Nintendo DS en ligt vanaf 14 september in de winkel.