• {{pageTitle}}

    , {{gameSystem}}

    Vanaf: {{regularPrice}}{{lowestPrice}}

  • Interview: Sonic Colours voor Wii en Nintendo DS


    09-11-2010

    NIH_BasicPose_Sonic00.jpg

    Na zijn baanbrekende avonturen in de jaren tachtig en zijn atletische belevenissen met Mario bij de Olympische Spelen, maakt Sonic een razendsnelle comeback! In Sonic Colours voor Wii en Nintendo DS doet de blauwe egel waar hij goed in is – maar met een aantal nieuwe vaardigheden – en keert hij terug om Dr. Eggman te verslaan.

    Nintendo of Europe: kun je de omgeving en het achtergrondverhaal van Sonic Colours voor ons beschrijven?

    Takashi Iizuka: de spellen spelen zich af in een fantasievolle wereld. Dat is een grote verandering voor een Sonic-titel, waarin de levels doorgaans realistischer zijn. Anders dan anders is ook dat we voor deze titel een aantal Amerikaanse schrijvers hebben ingeschakeld om te helpen met het verhaal. We hadden daar verschillende redenen voor. We wilden het spel toegankelijker maken voor een westers publiek en een verhaal creëren dat leuk en interessant is voor zowel volwassenen als kinderen.

    Iwata Asks

    In het verhaal heeft Dr. Eggman, Sonics aartsvijand, een pretpark in de ruimte ontwikkeld. Hij heeft daarvoor diverse kleine asteroïden verzameld, die hij met energiebanden aan elkaar heeft geketend. Op sommige van die asteroïden leeft een buitenaards ras van energiewezens, die bekendstaan als Wisps. Dr. Eggman gebruikt ze als onderdeel van zijn mysterieuze plannen.

    NoE: wat kun je ons vertellen over de Wisps die Sonic tegenkomt?

    Tl: Wisps zijn energiewezens die beschikken over vreemde krachten, en ze komen voor in talloze variëteiten en kleuren. Door ze aan te raken en te absorberen, neemt Sonic de kracht van die Wisp over.

    De turquoise Wisp geeft Sonic zijn eerste kleurkracht. Door de turquoise Wisp te bevrijden, absorbeert Sonic hem en kan hij de turquoise laserkracht gebruiken. Hiermee kan hij vijanden verslaan en zich in een oogwenk door het level verplaatsen.

    Een andere kracht verkrijg je door de gele Wisp te absorberen. Met zijn  speciale kracht kan Sonic in de grond boren. Zo kan Sonic niet alleen over het oppervlak van de wereld rennen, hij kan voor het eerst ook ondergronds opzoek gaan naar voorwerpen en verborgen gebieden. Dus door die kleurkrachten te gebruiken, kan Sonic allerlei nieuwe dingen doen. Misschien zie je niets, maar als je de gele boorkracht gebruikt om de omgeving te verkennen, vind je wellicht een extra leven of een alternatieve route. Met de manier waarop we de levels hebben ontworpen, proberen we de speler te belonen voor het verkennen en experimenteren.

    Iwata Asks

    Door oranje Wisps te bevrijden en te absorberen, krijgt Sonic de beschikking over een oranje raket, waarmee hij omhoog kan vliegen. Zo kan Sonic plekken bereiken die hij met een sprong niet haalt, en routes vinden die je anders over het hoofd zou zien.

    Roze Wisps zijn Wisps die alleen op de Wii voorkomen. Ze geven Sonic roze stekels, waarmee hij overal aan kan blijven hangen. Met de scherpe stekels blijft Sonic aan muren en plafonds hangen, maar ook aan de punten die hem anders verwonden.

    Iwata Asks

    De rode Wisps, met hun explosie van rode kleurkracht, kom je alleen tegen in de Nintendo DS-versie. Zoals je misschien al vermoed, wordt deze kleurkracht omgeven door vuur. Niet alleen vernietigt het vijanden, Sonic kan de explosie gebruiken om weg te schieten. In sommige levels moet je handig gebruikmaken van het vuur van de kleurkracht.

    De kleurkrachten kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Spelers zullen dan ook veel plezier beleven aan het experimenteren met, en het vinden van toepassingen voor deze kleurkrachten. Zo zien spelers als ze beginnen bijvoorbeeld ondergrondse ringen. In het begin is het nog niet duidelijk hoe ze die kunnen bereiken, totdat ze de gele boorkracht vinden. En als ze die kracht onderwater gebruiken, ontdekken ze dat ze zich er snel mee kunnen voortbewegen, door hem als een torpedo te gebruiken.

    De oplichtende kristallen staven die je in sommige levels tegenkomt zijn een ander voorbeeld. Spelers die beschikken over de turquoise laserkracht, ontdekken al snel dat als ze met de laser op de staaf schieten, er een soort lichtkabelroute verschijnt. Deze route is korter en leidt spelers sneller naar het eind van het level. Je kunt de turquoise laserkracht niet alleen gebruiken wanneer je wilt, maar ook de richting bepalen. Je kunt er vijanden mee uitschakelen en, door via de muren te schieten, verborgen gebieden mee vinden. Een van de dingen die het levelontwerp zo uniek maakt, is de grote hoeveelheid verschillende paden – meer dan in andere titels.

    NoE: welke bekende gezichten komen we tegen, afgezien van Sonic?

    Tl: alleen Sonic is speelbaar, maar in het hoofdverhaal kom je ook Dr. Eggman en Tails tegen. In de versie voor de Nintendo DS verschijnen een aantal andere bekende personages.

    Iwata Asks

    NoE: je hebt ook twee nieuwe spelfiguren aangekondigd, Orbot en Cubot. Wat kun je ons over deze personages vertellen? Welke rol spelen ze in de spellen?

    Tl: de twee robots zijn hulpjes van Dr. Eggman, en hoewel je ze tijdens het spelen niet tegenkomt, spelen de twee in het verhaal een unieke bijrol. Orbot, de ronde robot, is slim, loyaal en uiterst competent. Maar hij heeft ook een beetje genoeg van Dr. Eggmans plannen en is wat koel. Cubot daarentegen, de vierkante robot, is gehecht aan Dr. Eggman. Hij is niet zo snugger en een beetje lui, dus hij krijgt nog wel eens een uitbrander van Dr. Eggman.

    Iwata Asks

    Hun persoonlijkheden zorgen voor een leuke en vrolijke toevoeging aan het spel. Cubots persoonlijkheid verandert bijvoorbeeld tijdens het spel, afhankelijk van de stemchip die bij hem is geïnstalleerd. Kortom, de twee zijn erg grappig.

    NoE: wat kun je ons vertellen over de multiplayer-standen op de Wii en Nintendo DS? Hoe werken ze en kun je online spelen? Is het ook mogelijk om samen te werken?

    Tl: zowel de Wii- als de Nintendo DS-versie heeft een meerspelerstand voor twee spelers. De meerspelerstanden wijken echter wel van elkaar af, en spelen in op de krachten van de systemen.

    In de meerspelerstand van de Nintendo DS-versie race je tegen elkaar, waarbij beide schermen worden gebruikt. Op het bovenste scherm wordt het personage van de speler getoond, terwijl het personage van de tegenstander op het onderste scherm kan worden gevolgd. Spelers kunnen zo racen, en tegelijkertijd de prestaties van hun tegenstander in de gaten houden. Je kunt voorwerpen gebruiken om je tegenstander te dwarsbomen, dus verwacht verhitte competities. Verder kan de multiplayer-stand van de Nintendo DS-versie met een enkele, of met één Game Card per systeem worden gespeeld. En door gebruik te maken van de Nintendo Wi-Fi Connection, kun je het opnemen tegen spelers uit de hele wereld.

    Omdat je de Wii-versie op één televisiescherm speelt, hebben we gekozen voor een stand waarin je samen in plaats van tegen elkaar speelt. Twee spelers besturen razendsnelle, Sonic-achtige egels, en moeten daarbij samenwerken. In deze stand zijn de kleurkrachten ook beschikbaar. Bepaalde kleurkrachten kunnen worden gecombineerd als de spelers ze op hetzelfde moment gebruiken. Bovendien zul je in deze stand met je eigen Mii-personage kunnen spelen! Het bedenken van een spelstand waarin familieleden en vrienden met hoge snelheid samen kunnen spelen was voor ons een nieuwe uitdaging.

    Iwata Asks

    NoE: over welk aspect van de ontwikkeling ben je het meest tevreden?

    Tl: tot nu toe was het moeilijk om Sonic nieuwe krachten te geven, maar we hebben het gevoel dat we daar in zijn geslaagd. We denken zelf dat we een aantal krachten hebben bedacht die iets toevoegen aan het spel, zonder dat het ten koste gaat van de snelheid. Sonic beweegt nog steeds snel, maar hij beschikt over verschillende vaardigheden. Het speelstijl is gevarieerder, en daar ben ik erg blij mee.

    NoE: Iizuka, heel hartelijk dank dat je hier de tijd voor hebt willen nemen!

    Sonic Colours voor Wii en Nintendo DS ligt vanaf 12 november in de winkel.

    Iwata Asks