• {{pageTitle}}

    , {{gameSystem}}

    Vanaf: {{regularPrice}}{{lowestPrice}}

  • Lees ons Go Vacation-interview voor een voorproefje op de gezinsvakantie die je komende winter op je Wii kunt beleven


    05-10-2011

    In het binnenkort verschijnende Go Vacation voor Wii kunnen spelers de sfeervolle vakantiebestemming Kawawii Island verkennen. Je kunt er deelnemen aan tientallen leuke activiteiten voor het hele gezin, zoals paardrijden, hanggliden en het inrichten van je eigen villa. Go Vacation biedt een vakantie-ervaring vol mooie momenten, of je nu in je eentje of met vrienden naar het eiland vertrekt!

    We spraken met Masaya Kobayashi, de producer van het spel bij NAMCO BANDAI, om te ontdekken waarom het Kawawii Island in Go Vacation de perfecte reisbestemming is voor spelers van alle leeftijden.



     

    Kun je om te beginnen uitleggen wat het concept van Go Vacation is, en wat je met het spel wilt bereiken?

    Het spel draait om het gevoel dat je hebt als je op vakantie gaat en in een resort verblijft. Misschien ben je bekend met Family Ski, dat door hetzelfde team van ontwikkelaars is gemaakt. Wat mensen heel leuk vonden aan dat spel, was het gevoel dat ze echt op de skipistes aanwezig waren. Het ging ze niet alleen om de activiteiten, maar om het beleven van de hele omgeving. Go Vacation gaat zelfs een stap verder door niet alleen toegang te bieden tot wintersportactiviteiten, maar ook activiteiten voor op het strand, in de stad, in de bergen, enzovoort.

    Zijn de verschillende locaties op het eiland gebaseerd op werkelijk bestaande plaatsen?

    Het is niet zo dat we een bepaalde plaats als referentie hebben gebruikt. Maar misschien dat het Marine Resort is geïnspireerd door de dingen die je op Hawaï tegenkomt. Toen we deze omgevingen maakten, probeerden we te bedenken waar spelers het liefst naartoe op vakantie zouden gaan. Die elementen hebben we gebruikt voor het samenstellen van de omgeving.

    Wat voor activiteiten heeft Go Vacation te bieden, en hoe zijn jullie tot die selectie gekomen?

    Bij Marine Resort tref je natuurlijk allerlei strandactiviteiten. Je begint op een marine bike om je te verplaatsen, een beetje extreme sports-achtig. Maar aan het andere eind van het spectrum heb je dingen als waterpistoolgevechten, en duiken is ook een zeer uitgebreide activiteit. Er valt van alles te beleven, voor alle soorten spelers.Voordat we besloten welke activiteiten we zouden toevoegen, hebben we enquêtes naar Amerika, Europa en Japan gestuurd om mensen te vragen welke activiteiten ze zouden willen spelen.

    De slogan van het spel is "50 activiteiten, talloze manieren om te spelen". Kun je dat uitleggen?

    Nou, om te beginnen gaat het erom dat vier spelers bij elkaar komen en gewoon samen plezier beleven. Maar er zijn 50 activiteiten, en je zou het zelfs 100 kunnen noemen, omdat elke activiteit subspellen heeft en op verschillende manieren kan worden gespeeld. Bij beachvolleybal heb je bijvoorbeeld verschillende soorten teams, terwijl andere activiteiten verschillende levels of moeilijkheidsniveaus hebben, of geschikt zijn om met verschillende controllers en accessoires te spelen. Als je dat allemaal bij elkaar optelt, kom je tot veel meer dan 100 variaties op activiteiten.

    Er is ook een behoorlijk goed evenwicht tussen activiteiten die je samen en competitief speelt. Competitieve elementen zijn bijvoorbeeld het zwaardvechtspel, waarin je het direct tegen een andere speler opneemt. Maar in beachvolleybal kun je met spelers in hetzelfde team tegen de computer spelen. Een ander voorbeeld van samen spelen is parachutespringen, waarin je met andere spelers formaties vormt. Volgens mij is het een goede mix!

    En dan is er natuurlijk nog het feit dat er overal op het eiland mooie plekjes zijn te ontdekken. Er zijn verschillende soorten voertuigen die aansluiten op de verschillende omgevingen in de vier resorts. Je kunt gaan waar je wilt om alle hoeken en gaten van het eiland op je gemak te verkennen.In het Marine Resort stap je op een marine bike of quad, en in het Mountain Resort kun je je te paard of met een off-roadwagen verplaatsen. In het City Resort kun je een skateboard of inlineskates gebruiken, terwijl je je in het Snow Resort met ski's of een sneeuwscooter de omgeving kunt verkennen. Naast deze voertuigen zijn er ook andere vormen van transport, zoals de bergtrein en boot, die je in een ontspannen sfeer laten genieten van de geweldige uitzichten in elk resort.

    Is een bepaalde activiteit je persoonlijke favoriet?

    Waarschijnlijk het waterpistoolgevecht. Je bestuurt dat spel met de Wii-afstandsbediening en Nunchuk. Je loopt rond met de Nunchuk en pompt water in je pistool, dan ren je naar de vijand toe om hem nat te schieten. Je kunt bij dat spel echt in een strijdlustige stemming raken. Met vier spelers in beeld, wordt het een gekkenhuis!Een andere favoriet van mij is paardrijden, omdat je dat niet in veel andere spellen ziet, en het erg leuk is om met vier gezinsleden te spelen. Ik heb zelf geen kinderen, maar ik kan me voorstellen dat een gezin dat leuk vindt, samen te paard over de vlakte rijden.

    En ik wil ook windsurfen noemen, omdat dat één van de activiteiten is waarin je Wii MotionPlus of de Wii-afstandsbediening Plus gebruikt voor zeer specifieke bewegingen. Je moet bijvoorbeeld het zeil in de wind draaien om zoveel mogelijk snelheid te maken.

    Kun je ons wat meer vertellen over de mogelijkheden met Wii-afstandsbedieng Plus/Wii MotionPlus en het Wii Balance Board? Werken sommige spellen alleen met die controllers?

    Wii MotionPlus is voor sommige activiteiten vereist en kan bij andere activiteiten optioneel worden gebruikt. Als ik me niet vergis, is dit accessoire slechts bij drie activiteiten vereist: zwaardvechten, windsurfen en werpen. Tennis is een voorbeeld van een activiteit waarbij de MotionPlus-technologie optioneel kan worden gebruikt. Je kunt zonder MotionPlus spelen, maar als je het wel gebruikt, kun je meer nauwkeurige slagen maken, zoals topspins en slices.Bij zeventien activiteiten kun je het Wii Balance Board gebruiken. Volgens ons geeft het Balance Board wat extra's aan activiteiten als paragliden en de hondensleerace. Net als in Family Ski kun je het Wii Balance Board ook gebruiken voor skiën en snowboarden.

    Dankzij Family Ski hebben jullie de nodige ervaring opgedaan in de ontwikkeling voor het Wii Balance Board. Kun je vertellen wat je daaraan had bij het maken van Go Vacation en de verschillende spelmogelijkheden?

    Het Wii Balance Board speelde inderdaad een grote rol in Family Ski. Maar in dit spel zijn er veel meer activiteiten, en we hebben geprobeerd het Wii Balance Board zoveel mogelijk in te zetten, voor steeds weer een ander spelgevoel. Je kunt het board nu gebruiken om de marine bike te besturen, of bij hanggliden en paragliden. We moedigen de speler bij die activiteiten aan om op het bord te gaan zitten en het spel te besturen door in de verschillende richtingen te leunen.Ik ben persoonlijk een groot liefhebber van de hondensleerace die je met het Wii Balance Board kunt besturen. Je beleving van dat spel wordt echt versterkt doordat je moet "afzetten" van de grond om vooruit te komen - je haalt dus een voet van het Wii Balance Board en maakt een beweging alsof je je afzet.

    Hoe zou je het algemene doel van het spel beschrijven - is het bijvoorbeeld de bedoeling om trofeeën te winnen?

    Wanneer je deelneemt aan competitieve activiteiten, gaat het er niet echt om de andere persoon te verslaan en als beste uit de bus te komen, ook al kunnen jullie wel scores vergelijken. Door in het spel te vorderen verdien je trofeeën en stempels voor je prestaties. Een van de leukste dingen die je daarmee kunt vrijspelen is je eigen villa, die zeker bijdraagt aan het gevoel alsof je leeft in een resort. Vervolgens kun je meubels vrijspelen om je huis mee in te richten en het helemaal eigen te maken. Dus je voltooit de activiteiten om dingen te winnen, en die kun je dan showen in je eigen villa.Er ontstaat ook een licht competitief element doordat je de villa's van andere mensen kunt bekijken. Dus stel dat je vader ook een villa heeft, dan zie je in die villa bijvoorbeeld een trofee die jij nog niet hebt. Dan denk je misschien "Die wil ik ook hebben!" Maximaal acht spelers kunnen in hetzelfde spel een villa bezitten. Het is een van de manieren waarop het spel wint aan diepte en het gevoel in het spel aanwezig te zijn.

    We hebben het nu over de competitieve kant, maar natuurlijk draait het niet alleen maar daarom. Ik noemde al parachutespringen, waarin het draait om formaties maken, teamwerk. Bij het raften moeten vier mensen samenwerken om over een rivier te varen. Als het alleen maar competitief was, zou dit niet zo'n leuk spel zijn voor het hele gezin.

    Je probeert met dit spel dus een breed publiek aan te spreken. Hoe benader je dat als ontwerper van het spel? Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat verschillende mensen het elk op hun eigen manier kunnen spelen - bijvoorbeeld een beginnende en een ervaren, competitief ingestelde speler?

    We hebben bij het maken van het spel rekening gehouden met verschillende soorten spelers. We hebben veel testen gedaan met ouders en kinderen die samenspeelden, om te zien hoe ze op de verschillende elementen zouden reageren. En wat de ervaren spelers betreft: er bevinden zich bij ons op kantoor veel doorgewinterde spelers. Daar hebben we veel input van gevraagd om te zien wat ze leuk vonden aan het spel en ervan verlangden.Het is zoals bij veel Wii-spellen - in eerste instantie lijken ze erg eenvoudig, maar de speler kan op verschillende manieren diepere voldoening of ervaringen opdoen in het spel. Dit spel is er echt op gericht om spelers aan de hand te nemen, en dus niet om ze te overweldigen met opties. Zo raken ze niet snel verzeild in iets wat te moeilijk voor ze is. We hebben een ingebouwde gids die spelers helpt om door de mogelijkheden en locaties te navigeren. Zo komen ze stap voor stap een stukje verder, en worden ze dus niet meteen in het diepe gegooid.

    Aanvankelijk hebben spelers slechts toegang tot een van de resorts. Door activiteiten te voltooien en stempels te verdienen kunnen ze toegang tot de andere resorts krijgen. Dit is onderdeel van de Stamp Dash-mode. Er zijn ook bepaalde doelen om te halen. Als je er vier hebt gehaald, krijg je toegang tot het volgende gebied, als je er acht hebt gehaald komt nog een gebied beschikbaar, enzovoort. Als je twintig doelen hebt gehaald, krijg je toegang tot je eigen villa.

    Er zijn 50 stempels. Als je de eerste 20 hebt gehaald, ben je al aardig met het spel bekend. Maar uiteindelijk wil je ze toch alle 50 hebben, wat aanmoedigt om alle activiteiten te proberen. Dus hebben we op de kaart aangegeven waar je die kunt vinden.

    Op dat punt aangekomen, zijn spelers goed bekend met de omgeving en de resorts. Maar hopelijk gaan ze dan nog op zoek naar andere dingen om te vinden en te beleven. Er zijn bijvoorbeeld schatkisten over het eiland verspreid. Zulke ontdekkingen worden beloond met nieuwe kostuums en meer.Als je het spel op een onderzoekende, avontuurlijke manier speelt, wordt je ook beloond met de zogenaamde Challenge Stars, kleine beloningen voor de nieuwsgierige speler. Stel je maar voor, je hebt die enorme omgeving tot je beschikking, en misschien vraag je je af: "Wat zal er gebeuren als ik tussen die twee kliffen spring?" Misschien wordt je voor die stunt wel beloond met een ster. En met die sterren kun je weer andere mogelijkheden ontgrendelen.

    We hebben dus geprobeerd om een spel te maken dat een heel spectrum aan mogelijkheden biedt. Er is een grote diversiteit aan activiteiten waar iedereen gemakkelijk mee kan beginnen - gewoon voor de lol of om te presteren. De omgeving zit vol mogelijkheden die je op je gemak kunt verkennen, alsof je werkelijk op een vakantie-eiland bent.

    Is er tenslotte nog iets wat je tegen de Nintendo-fans in Europa wilt zeggen?

    Aan mensen die bekend zijn met Wii Sports of Wii Sports Resort wil ik vragen om ons spel eens te bekijken en te zien waarin het verschilt. Dat zit 'm niet alleen in het volume, maar ook in de ontdekkingsmogelijkheden. Ik hoop dat spelers dit spel met vrienden en familie gaan spelen en er samen plezier aan beleven.

    Kobayashi, bedankt voor je tijd!

    Go Vacation ligt vanaf 4 november in de winkel, alleen voor Wii.