Wat is Pokémon? Kom alles te weten over dit fenomeen in dit speciale nieuwsitem


04-08-2016

Al twintig jaar lang zijn miljoenen fans van alle leeftijden in de ban van Pokémon, waardoor het wereldwijd een van de meest succesvolle namen in de entertainmentbranche is. Sinds de release van Pokémon Red en Pokémon Green voor de Game Boy in Japan in 1996 zijn er al meer dan 279 miljoen games in deze legendarische serie verkocht.

Wil je meer weten over de wonderlijke wereld van Pokémon? Lees dan verder en ontdek de geschiedenis van deze populaire serie!

Wat zijn Pokémon?

Pokémon zijn er in alle soorten en maten. Deze wezens leven in het wild of onder de mensen. De meeste Pokémon kunnen niet praten, behalve wanneer ze hun naam willen zeggen. Er zijn op dit moment meer dan 700 verschillende Pokémon bekend.

Pokémon worden grootgebracht en aangestuurd door hun eigenaren (die 'Trainers' worden genoemd). In de loop van hun avonturen groeien Pokémon en doen ze ervaring op. Af en toe evolueren ze zelfs om sterker te worden.

Er zijn meer dan tien verschillende Pokémon-types, waaronder Fire, Psychic en Dragon Pokémon. Ieder Pokémon-type heeft sterke en zwakke punten vergeleken met andere soorten Pokémon. Een Fire Pokémon is bijvoorbeeld sterk tegen een Grass Pokémon, maar delft al snel het onderspit tegen een Water Pokémon. Vanwege deze verschillen is het erg belangrijk om strategisch na te denken, een goed team samen te stellen en de juiste Pokémon te gebruiken tijdens een gevecht.

Hier zie je een paar voorbeelden van verschillende soorten Pokémon:

Gameplay (videogames)

De eerste Pokémon-games die in Europa zijn uitgebracht, kwamen in 1999 uit voor de Game Boy. Dankzij de serie is Pokémon sindsdien steeds populairder geworden. Er zijn Pokémon-games uitgebracht voor verschillende Nintendo-systemen, waaronder de Nintendo 3DS en de Wii U.

In de meeste games kruipt de speler in de huid van een jonge Trainer die op reis gaat om Pokémon te vangen en te trainen. Onderweg nemen spelers het op tegen de Pokémon van andere Trainers om kampioen van de Pokémon League te worden. Daarnaast is het de bedoeling om de talloze Pokémon die in de gamewereld wonen, te vangen en te catalogiseren. Hoewel gevechten een centrale rol spelen in de games, wordt er nooit expliciet geweld getoond in Pokémon-games. Pokémon sterven nooit in de games. Tijdens het spelen krijgen Trainers de kans om deel te nemen aan allerlei andere activiteiten, zoals talentenjachten, schoonheidswedstrijden, toernooien en vissen.

Je kunt ook vechten en Pokémon ruilen met andere spelers, zodat kinderen kunnen leren wat de voordelen zijn van delen en sportief gedrag. Op de nieuwste generatie spelsystemen kunnen spelers zelfs online spelen en ruilen met andere Trainers van over de hele wereld.

De ontwikkelaar over het succes van de serie

Junichi Masuda is de director van Pokémon bij de Japanse game-ontwikkelaar Game Freak.

"Toen we begonnen, stonden we volgens mij echt vierkant achter wat we deden. We wilden kinderen laten zien hoe leuk het is om bijzondere wezens – Pokémon – te ontdekken, te verzamelen, te laten vechten en te ruilen. Dat was onze droom. Destijds hoopten we dat het publiek dat idee net zo leuk zou vinden als wij! We waren aangenaam verrast... onze droom kwam uit toen de game zo succesvol werd."

"Het succes is volgens mij grotendeels toe te schrijven aan de Pokémon zelf en aan de band die fans onderling vormen en die ze opbouwen met de wezens die ze tijdens het spelen ontdekken. Fans vinden het geweldig om hun favoriete Pokémon te kiezen en ermee te vechten. In elke nieuwe generatie games kunnen spelers nieuwe Pokémon vinden. Samen met de uitgebreide communicatiefuncties in de games vormt dat de reden waarom Pokémon-games spelers van over de hele wereld samenbrengen."

Belangrijke Pokémon-games door de jaren heen

CI7_PokemonFeatureNews_Screens_RedAndBlue.jpg

Pokémon Red Version en Pokémon Blue Version

Releasedatum: 5 oktober 1999

Platform: Game Boy

De allereerste games in de Pokémon-serie werden in Japan in 1996 en in Europa in 1999 uitgebracht.

CI7_PokemonFeatureNews_Screens_Yellow.jpg

Pokémon Yellow Version: Special Pikachu Edition

Releasedatum: 16 juni 2000

Platform: Game Boy Color

Deze game is uniek omdat Pikachu de spelers de hele reis gezelschap houdt.

CI7_PokemonFeatureNews_Screens_GoldAndSilver.jpg

Pokémon Gold Version en Pokémon Silver Version

Releasedatum: 6 april 2001

Platform: Game Boy Color

In deze game konden spelers kennismaken met 100 nieuwe Pokémon en met een dag- en nachtcyclus, waardoor spelers in de verschillende dagdelen verschillende Pokémon konden vinden.

CI7_PokemonFeatureNews_Screens_Crystal.jpg

Pokémon Crystal Version

Releasedatum: 2 november 2001

Platform: Game Boy Color

Dit was de eerste game waarin spelers konden kiezen tussen een mannelijke en een vrouwelijke Trainer.

CI7_PokemonFeatureNews_Screens_RubyAndSapphire.jpg

Pokémon Ruby Version en Pokémon Sapphire Version

Releasedatum: 25 juli 2003

Platform: Game Boy Advance

Deze games voor de Game Boy Advance waren de eerste met gevechten voor twee tegen twee, zodat vier Trainers tegelijk konden spelen.

CI7_PokemonFeatureNews_Screens_FireRedAndLeafGreen.jpg

Pokémon FireRed Version en Pokémon LeafGreen Version

Releasedatum: 1 oktober 2004

Platform: Game Boy Advance

Dit waren verbeterde versies van de oorspronkelijke games. In Pokémon FireRed Version en Pokémon LeafGreen Version konden spelers voor het eerst draadloos spelen met behulp van de Game Boy Advance Wireless Adapter.

CI7_PokemonFeatureNews_Screens_Emerald.jpg

Pokémon Emerald Version

Releasedatum: 21 oktober 2005

Platform: Game Boy Advance

Dit is het derde avontuur in de Hoenn-regio, die spelers voor het eerst konden ontdekken in Pokémon Ruby Version en Pokémon Sapphire Version. Ervaren Trainers konden het in deze game tegen elkaar opnemen in de spelstand Battle Frontier.

CI7_PokemonFeatureNews_Screens_DiamondAndPearl.jpg

Pokémon Diamond Version en Pokémon Pearl Version

Releasedatum: 27 juli 2007

Platform: Nintendo DS

Voor het eerst konden spelers van over de hele wereld met elkaar ruilen en vechten via het internet.

CI7_PokemonFeatureNews_Screens_Platinum.jpg

Pokémon Platinum Version

Releasedatum: 22 mei 2009

Platform: Nintendo DS

Dit is het derde avontuur in de Sinnoh-regio, die spelers voor het eerst konden verkennen in Pokémon Diamond Version en Pokémon Pearl Version.

CI7_PokemonFeatureNews_Screens_HeartGoldAndSoulSilver.jpg

Pokémon HeartGold Version en Pokémon SoulSilver Version

Releasedatum: 26 maart 2010

Platform: Nintendo DS

Deze game werd geleverd met het Pokéwalker-accessoire, waarmee spelers hun Pokémon konden trainen door in de echte wereld rond te lopen.

CI7_PokemonFeatureNews_Screens_BlackAndWhite.jpg

Pokémon Black Version en Pokémon White Version

Releasedatum: 4 maart 2011

Platform: Nintendo DS

Dit avontuur speelt zich af in de nieuwe Unova-regio. Dankzij de nieuwe Triple Battle-functie konden zes Pokémon, verdeeld in teams van drie, tegelijk de strijd met elkaar aangaan.

CI7_PokemonFeatureNews_Screens_BlackAndWhite2.jpg

Pokémon Black Version 2 en Pokémon White Version 2

Releasedatum: 12 oktober 2012

Platform: Nintendo DS

Deze game speelt zich twee jaar na het verhaal in de vorige game af. Spelers konden een nieuw verhaal en nieuwe Pokémon ontdekken.

CI7_PokemonFeatureNews_Screens_XAndY.jpg

Pokémon X en Pokémon Y

Releasedatum: 12 oktober 2013 (wereldwijd)

Platform: Nintendo 3DS

Pokémon waren voor het eerst in 3D te zien, wat het avontuur een nieuwe dimensie gaf. Dankzij Mega Evolutions konden sommige Pokémon andere vormen aannemen.

Sinds 12 oktober 2013 zijn er van deze games meer dan 3,5 miljoen exemplaren verkocht in Europa.

Abonneer je op op
YouTube
CI7_PokemonFeatureNews_Screens_OmegaRubyAndAlphaSapphire.jpg

Pokémon Omega Ruby en Pokémon Alpha Sapphire

Releasedatum: 28 november 2014

Platform: Nintendo 3DS

Deze remakes van Pokémon Ruby Version en Pokémon Sapphire Version boden spelers de kans om kennis te maken met nieuwe Mega Evolutions en geheimen.

Sinds 28 november 2014 zijn er meer dan drie miljoen exemplaren van deze games verkocht in Europa.

Abonneer je op op
YouTube

Pokémon Sun en Pokémon Moon

Releasedatum: 23 november 2016

Platform: Nintendo 3DS

De volgende generatie Pokémon-avonturen speelt zich af in de Alola-regio, die gebaseerd is op Hawaï. Deze games zullen over nieuwe Pokémon en gameplayfuncties beschikken.

Abonneer je op op
YouTube

Hopelijk heb je genoten van deze reis langs de hoogtepunten van twintig jaar Pokémon. Pokémon Sun en Pokémon Moon worden dit jaar uitgebracht en Pokémon GO is nu beschikbaar voor de iPhone en Android-apparaten. Dit is daarom hét moment om je eigen avontuur te beleven. Veel plezier, Trainers!