• {{pageTitle}}

    , {{gameSystem}}

    Vanaf: {{regularPrice}}{{lowestPrice}}

  • Metroid Dread-rapport Vol. 11: maak vooruitgang met deze tips voor verkenning en gevechten


    11-01-2022

    Metroid Dread-rapport Vol. 11: maak vooruitgang met deze tips voor verkenning en gevechten

    Welkom bij deze speciale uitgave van het Metroid Dread-rapport! Metroid Dread is nu al een tijdje verkrijgbaar voor de Nintendo Switch. Hebben jullie de mysterieuze planeet ZDR met plezier verkend? In dit rapport willen we een paar praktische hints en strategieën uitlichten die van pas kunnen komen als het even lastig wordt.

    Let op: sommige van deze hints bevatten mogelijk spoilers! Als je die liever vermijdt, kun je ervoor kiezen om alleen de gedeeltes te lezen die gelabeld zijn als 'Transmissie van het ontwikkelaarsteam' voor inzichten zonder spoilers.


    De weg vinden

    V: Waar moet ik naartoe? Als ik een tijdje niet heb gespeeld, vergeet ik waar ik ook alweer mee bezig was…

    A: Raadpleeg het logboek voor aanwijzingen!

    In het logboek zie je je recente prestaties, zoals welke vaardigheden je hebt bemachtigd of welke eindbazen je hebt verslagen. Ook kun je de berichten van Adam en de uitleg die soms verschijnt, nalezen. Vaak is een nieuwe vaardigheid of een recent bericht van Adam een belangrijke aanwijzing voor je volgende bestemming. Misschien is het een goed idee om je logboek te raadplegen als je ooit vastzit.


    V: Ik zit vast, want elk pad lijkt een doodlopend eind te zijn. Hoe kom ik verder?

    A: Misschien zijn er ergens verborgen blokken die je kunt vernietigen…

    De verborgen breekbare blokken die je tegenkomt op het pad van het hoofdverhaal, worden altijd vergezeld door een hint die aangeeft wat erachter ligt. Misschien is het een vijand, een glimp van een doorgang, of zelfs een verdacht geluid.

    Je kunt ook interactieve apparaten tegenkomen, die op de kaart worden aangegeven met een wit handje. Als je deze apparaten gebruikt, zal de kaart op een of andere manier veranderen en gaat er mogelijk een nieuwe route open.


    V: Ik heb een nieuwe vaardigheid bemachtigd. Waar kan ik hem gebruiken?

    A: Gebruik de functie voor het laten oplichten van pictogrammen op het kaartscherm eens. Soms kom je verder door terug te gaan naar een plek waar je al eerder bent geweest.

    Tijdens je avontuur zul je heen en weer gaan tussen de verschillende gebieden om de weg vooruit te vinden. De navigatiefuncties op het kaartscherm kunnen je verder helpen.

    Als je een vaardigheid hebt bemachtigd, kun je op het kaartscherm naar gesloten deuren en breekbare blokken zoeken waar je nieuwe vaardigheid je mee kan helpen. De functie voor het laten oplichten van pictogrammen op het kaartscherm biedt uitkomst tijdens het verkennen; deze kun je gebruiken om bepaalde soorten deuren, blokken en zelfs voorwerpen te vinden in je huidige gebied, maar ook in andere gebieden. Als je je directe omgeving helemaal hebt uitgekamd maar nog steeds geen plek hebt gevonden om je nieuwe vaardigheid te gebruiken, kun je proberen om een eerder gebied te verkennen.


    ~Transmissie van het ontwikkelaarsteam~

    "In veel van de games in de Metroid-serie wordt de speler aangespoord om te verkennen, dus we wilden 'verdwaald raken' ook een belangrijk onderdeel maken van deze game. Maar hoe verdwaald je ook raakt, er is altijd een manier om uit te zoeken waar je naartoe moet. Tijdens het verkennen zijn er verborgen hints te vinden in de wereld, op het kaartscherm en in het logboek. We hopen dat je veel plezier beleeft aan het uitvogelen van deze aanwijzingen tijdens het verkennen van de planeet ZDR."


    Volop verkennen

    V: Wat wordt er met de speeltijd onder 'Tijd' bedoeld?

    A: Dit is hoelang je erover hebt gedaan om de game uit te spelen.

    In Metroid Dread worden de beloningen die je ontvangt voor het voltooien van de game, gebaseerd op je speeltijd. Hoe sneller je de game uitspeelt, hoe meer beloningen je ontvangt.

    De speeltijd rekent de tijd die je op het kaartscherm doorbrengt niet mee, dus je hoeft je niet te haasten wanneer je de kaart doorneemt. Als je het Game Over-scherm te zien krijgt, loopt de tijd ook niet door; de tijd gaat verder vanaf het punt waarop je de game hervat. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je speeltijd doorloopt als je verslagen wordt, zodat je je volledig kunt richten op de obstakels op je pad!


    V: Welke doelen kan ik nog meer voltooien, afgezien van het verdienen van de eindbeloningen?

    A: Probeer de ontgrendelbare moeilijke stand eens of ga voor 100% van de voorwerpen.

    Als je de game hebt voltooid, ontgrendel je de nog uitdagendere moeilijke stand, waarmee je een aparte set eindbeloningen kunt verdienen.

    Houd er rekening mee dat je op hetzelfde spelbestand verder moet spelen om beloningen te verdienen voor de normale en moeilijke standen in dezelfde galerie. Als je je oorspronkelijke spelbestand om wat voor reden dan ook intact wilt houden, kun je het naar een ander opslagvak kopiëren.

    Je kunt ook afzonderlijke beloningen uit het Chozo-archief vrijspelen in je galerie. Als je 100% van alle verborgen voorwerpen in een gebied van ZDR verzamelt, verdien je een beloning. Er zijn acht van deze beloningen te verdienen.


    ~Transmissie van het ontwikkelaarsteam~

    "Games in de Metroid-serie belonen spelers doorgaans op basis van hun speeltijd, en we hebben ze zo ontworpen dat spelers hun avontuur kunnen voltooien door verschillende routes te nemen door de wereld.

    "Met de technieken die in dit Metroid Dread-rapport worden uitgelegd, kun je de game voltooien via een andere route dan het hoofdpad. We moedigen je aan om nieuwe doorgangen te zoeken als je de game een tweede of derde keer speelt."


    Samus' vaardigheden optimaal benutten

    V: Wat is de effectiefste manier om de fantoommantel te gebruiken?

    A: Probeer 'm eens te gebruiken wanneer Samus met haar rug tegen de muur staat in een E.M.M.I.-zone.

    Abonneer je op op
    YouTube

    De fantoommantel maakt Samus onzichtbaar, maar dat betekent niet dat ze niet geraakt kan worden door vijanden. Als Samus in aanraking komt met een E.M.M.I., of als deze haar al in het vizier heeft (aangegeven met een rode ring om Samus), zal de fantoommantel niks uithalen. Wees dus voorzichtig!

    Probeer eens dicht tegen de muur te staan in een doodlopende gang en de fantoommantel te activeren. De E.M.M.I. zal de omgeving verkennen om te kijken of Samus aanwezig is. Als ze onopgemerkt blijft, zal de E.M.M.I. vertrekken en kan Samus weer even rustig ademhalen.

    Er zullen gevallen zijn waarin je de fantoommantel gebruikt op een andere plaats dan een doodlopende gang. Zorg dan dat je je naar een veilige plek begeeft terwijl je onzichtbaar bent.

    De fantoommantel is ook effectief tegen gewone vijanden, vooral als Samus weinig energie heeft. Zo kan ze ongezien verder komen.


    V: Hoe maak ik optimaal gebruik van stormraketten?

    A: Je kunt ze gebruiken zonder de vrije richtstand te gebruiken, en om vijanden te raken die omringd worden door elektriciteit.

    Activeer de stormraketten door de R-knop ingedrukt te houden. Als je stilstaat en vrij richt, is het misschien makkelijker om bepaalde vijanden onder schot te nemen. Om iets onder schot te nemen hoef je echter niet vrij te richten. Je kunt ook gewoon de R-knop ingedrukt houden. Zo kun je op vijanden richten die voor Samus staan, of op vijanden richten terwijl je rent. Dit voegt een extra dimensie toe aan de veelzijdigheid van de vaardigheid. Vijanden die beschermd worden door elektriciteit, kun je hiermee ook schade toebrengen.


    V: Hoe kan ik beter gebruikmaken van de instaflits?

    A: Neem direct een aanvallende houding aan nadat je een vijand hebt ontweken.

    Abonneer je op op
    YouTube

    De instaflits is een Aieon-kracht waarmee Samus meerdere keren snel vooruit en achteruit kan bewegen. Je kunt deze kracht activeren door de linkerstick in de gewenste richting te bewegen en op de A-knop te drukken. Maar als je eerst op de A-knop drukt en dan in de tegenovergestelde richting beweegt dan waar Samus naar kijkt, kun je onmiddellijk een stapje terug doen. Als je deze techniek gebruikt tegen vijanden, kan Samus de afstand tussen zichzelf en een vijand vergroten zonder dat ze zich hoeft om te draaien.

    De timing is in het begin misschien lastig onder de knie te krijgen, maar deze manoeuvre kan goed van pas komen tegen sterke vijanden. Probeer het maar eens!


    V: Hoe kan ik de draaiboost en ruimtesprong beter benutten?

    A: Je kunt Samus een tweede sprong laten maken nadat ze het hoogste punt van haar eerste sprong heeft bereikt. Dit kan ook onder water om afgronden te overbruggen.

    Abonneer je op op
    YouTube

    Door de draaiboost en ruimtesprong samen te gebruiken, kan Samus aanhoudende draaisprongen maken. Druk op de B-knop op het moment dat Samus het hoogste punt van haar draaisprong heeft bereikt. Je kunt dit niet doen tijdens een gewone sprong of voordat je de top van de draaisprong hebt bereikt, dus let goed op Samus' bewegingen.

    Aanhoudende draaisprongen werken ook onder water. Hoewel Samus niet hoger komt dan de eerste sprong in haar standaard krachtpak of varia-pak, kan ze op dezelfde hoogte blijven springen om afgronden over te steken. Bepaalde gebieden kun je alleen grondig verkennen door deze techniek te gebruiken, dus let goed op het omliggende terrein, zelfs wanneer je onder water bent.


    V: Hoe moet ik sommige van deze snelheidsboostblokken vernietigen?

    A: De oplossing ligt in het optimaal benutten van de snelheidsboost en komeetschicht.

    Abonneer je op op
    YouTube

    Sommige voorwerpen zijn alleen te bemachtigen door de snelheidsboost en komeetschicht te gebruiken. Deze technieken zien er misschien lastig uit, maar met een beetje oefening krijg je ze al snel onder de knie.

    Als je op de linkerstick drukt terwijl Samus beweegt, activeer je de snelheidsboost. Als je aanloop lang genoeg is, zal Samus gaan gloeien en op hoge snelheid rennen. Beweeg de linkerstick tijdens een snelheidsboost omlaag om Samus een komeetschicht op te laten laden. Vervolgens kun je op de B-knop drukken om deze te gebruiken. Als je meteen daarna de linkerstick beweegt, kun je haar op hoge snelheid in die richting laten schieten.

    Je kunt je vaart tijdens een snelheidsboost zelfs behouden nadat je springt, glijdt en een muursprong uitvoert. Als je een komeetschicht op een helling gebruikt, schakel je automatisch weer over naar de snelheidsboost en blijf je doorrennen.

    Aan het begin van een komeetschicht kun je de linkerstick kantelen om aan te geven in welke van de acht richtingen je Samus wilt lanceren. Je kunt een komeetschicht niet gebruiken tijdens een draaisprong, maar je kunt hem wel activeren nadat je een draaisprong afbreekt door je armkanon te gebruiken of vrij te richten.


    ~Transmissie van het ontwikkelaarsteam~

    "Samus wordt sterker naarmate ze voortgang maakt. Uiteindelijk zal ze veel vaardigheden tot haar beschikking hebben; een kenmerkende eigenschap van de Metroid-serie.

    "Je kunt zien welke vaardigheden tot haar beschikking staan en hoe je ze gebruikt door het Samus-scherm in het menu te bekijken en het logboek te raadplegen. Als je het even niet meer weet, is het altijd een goed idee om daar te kijken.

    "Als je een nieuwe vaardigheid bemachtigt, wordt er vaak aangegeven hoe je deze het beste kunt gebruiken. Soms gebeurt dit in de vorm van een filmpje, of gewoon door je uit te nodigen om de vaardigheid uit te proberen op vijanden of eindbazen die kort daarna opduiken. We raden je aan om deze aanwijzingen in het achterhoofd te houden wanneer je de wereld verkent."


    Eindbaasgevechten

    V: Ik heb veel moeite met bepaalde eindbaasgevechten. Hoe moet ik ze verslaan?

    A: Kijk goed hoe ze aanvallen en probeer patronen te herkennen.

    Abonneer je op op
    YouTube

    De eindbazen waar Samus mee te maken krijgt, zijn uitzonderlijk sterk en taai, dus soms zul je moeite hebben om ze te verslaan. Maar laat je niet ontmoedigen, je kunt het!

    Zelfs de meest intimiderende eindbazen hebben zwakke plekken. Let tijdens het gevecht goed op of je bewegingen ziet die aangeven welke aanval gaat komen. Als je weet wat je te wachten staat, kun je aanvallen makkelijker ontwijken, dus houd hun bewegingen goed in de gaten voor aanwijzingen om ze te verslaan.

    Neem bijvoorbeeld Corpius: hij valt onder andere aan door zijn staart in de grond te steken, met zijn staart te zwaaien en zuur te spuwen. Als je de patronen kunt herkennen voor elke aanval, kun je ze makkelijker ontwijken en een stap dichter bij de overwinning komen.


    V: Is er een manier om eindbaasgevechten sneller te voltooien?

    A: Grijp je kans om de counterslag te gebruiken!

    Abonneer je op op
    YouTube

    Sommige eindbazen voeren aanvallen uit die vlak van tevoren flitsen. Als je dergelijke aanvallen afweert met een counterslag en vervolgens toeslaat, begint er een grijpscène waarin je flinke schade kunt toebrengen met raketaanvallen. Ook worden je raketten en energie aangevuld, dus zorg dat je geen enkele kans mist om een counterslag te doen! Probeer daarnaast ook snel raketten af te vuren in plaats van straalaanvallen tijdens je worsteling met de vijand.


    ~Transmissie van het ontwikkelaarsteam~

    "In principe heeft iedere eindbaas een zwakke plek waar je een oplaadstraal of raket op kunt gebruiken. Als je een 'klang' hoort alsof de aanval is afgewend, heeft de eindbaas geen schade opgelopen. Een gewone straalaanval kan effectief zijn tegen bepaalde delen van de vijand, dus kijk hoe deze reageert en let op de geluiden die aangeven of een aanval schade heeft toegebracht. Raketten kunnen worden aangevuld met een counterslag, dus aarzel niet om ze zo vaak te gebruiken als je wilt.

    "Eindbazen zijn sterk, maar er is geen enkele aanval die niet ontweken kan worden! Let goed op hun bewegingen en aarzel niet om ze te lijf te gaan."


    Geheime technieken

    V: Zijn er geheime technieken die niet in de uitleg worden verklaard?

    A: Ja, meerdere!

    Bereik nieuwe hoogtes met de bomsprong

    Abonneer je op op
    YouTube

    Deze techniek gebruikt de morfbal en bom. De explosie van een bom stuwt Samus omhoog als ze zich in haar morfbalvorm bevindt. Als je in de lucht nog een bom plaatst en zorgt dat Samus daar is als die explodeert, kan Samus nog hoger komen. Als je dit herhaaldelijk doet, kun je op plekken komen die met een gewone sprong onbereikbaar zijn.

    Klim sneller op een rand

    Abonneer je op op
    YouTube

    Als je op het juiste moment op de B-knop drukt wanneer je op een rand klimt, kun je sneller omhoogkomen dan normaal. Dit maakt misschien een miniem verschil als je het één keer doet, maar als je dit consistent gebruikt, kun je je speeltijd misschien een beetje verkorten. Als je een bepaalde eindbeloning probeert te verdienen, is het een goed idee om deze techniek regelmatig toe te passen.

    Bereik het onbereikbare met de glijsprong

    Abonneer je op op
    YouTube

    Als je vlak voor het eind van een platform glijdt en dan op de B-knop drukt nadat je van de rand glijdt, spring je in de lucht. Met deze techniek kun je plekken bereiken die anders nog ontoegankelijk zouden zijn en nieuwe routes openen op de kaart.

    Versplinter vijanden in één klap met de ijsbreker

    Je kunt een vijand in één klap vernietigen door hem te bevriezen met ijsraketten en vervolgens toe te slaan met een counterslag. Met deze techniek kun je vijanden aan diggelen slaan wanneer je door ze heen rent. Dit is een goede manier om het tempo erin te houden.


    ~Transmissie van het ontwikkelaarsteam~

    "Door Samus' vaardigheden te combineren kun je nog vloeiender door de wereld bewegen en alternatieve routes openen om ZDR te verkennen. Je zult deze technieken moeten gebruiken om alle eindbeloningen te verdienen en het Chozo-archief te vullen. Zelfs als je de game al eens hebt uitgespeeld, is het een goed idee om het nog een keer te proberen met alles wat je hebt geleerd."


    Metroid Dread is nu verkrijgbaar voor de Nintendo Switch! Als je de game nog niet hebt gespeeld, kun je een gratis demo spelen om de bewegingen onder de knie te krijgen en de sfeer te proeven. Probeer het vandaag nog!

    Heb je de vorige Metroid Dread-rapporten nog niet gelezen? Lees ze nu hier.

    Word lid van de Nintendo Switch-community op Facebook of volg @NintendoBE_NL op Twitter voor updates over de nieuwe missie van Samus. Ook kun je meer informatie vinden op de officiële spelpagina van Metroid Dread.