• {{pageTitle}}

  , {{gameSystem}}

  Vanaf: {{regularPrice}}{{lowestPrice}}

 • Welkom bij de Nintendo-klantenservice

  Krijg hulp voor je Nintendo-systemen, -software en -diensten

  Alchemie

  Wat is alchemie?

  Hoewel je er geen oud ijzer mee in goud verandert, is 'alchemy' (alchemie) in de wereld van Dragon Quest IX best een tof systeem dat je in staat stelt om voorwerpen met elkaar te combineren om iets krachtigers te maken. Door gebruik te maken van alchemie kun je van een hoopje ogenschijnlijk nutteloze bladeren uiterst effectieve medicijnen brouwen, kleding maken die je briljante bonussen opleveren of je eenvoudige wapens veranderen in sublieme strijdmiddelen.

  Zit er geen addertje onder het gras?

  Helemaal niet! Met behulp van alchemie kun je nieuwe voorwerpen maken die vaak veel beter zijn dan die in de winkels. Bovendien zijn er verbluffende soorten uitrusting die je alleen kunt bemachtigen door gebruik te maken van alchemie. Het mooiste van alles is dat er geen sprake is van 'een gokje wagen': als je de juiste ingrediënten bij elkaar doet, is succes gegarandeerd!

  Waar kan ik alchemie bedrijven?

  Voor alchemie moet je in de Quester's Rest zijn, de herberg in Stornway! Vrij vroeg in het verhaal maak je kennis met een parmant knaapje, Krak Pot genaamd. Hij zal je in al je alchemiebehoeften voorzien. Om aan de slag te gaan hoef je alleen maar met Krak Pot te praten – hij is het mollige kleine mannetje dat aan de bar zit in de herberg, tussen Erinn (met de oranje hoed) en Sellma (de dame in het groen).

  Dus ik hoef alleen maar wat spullen in een ketel te gooien om er iets geweldigs voor terug te krijgen?

  Zo ongeveer wel, ja. Er zijn twee manieren om alchemie te bedrijven en ze zijn allebei een koud kunstje. Als je met Krak Pot babbelt en aangeeft dat je aan de slag wil, brengt hij je naar een scherm waar je kunt kiezen om een recept te gebruiken ('Use A Recipe'), op goed geluk aan het mengen te slaan ('Try Your Luck') of om te stoppen ('Cancel').

  Kies je voor 'Try Your Luck', dan kun je Krak Pot een mengsel van verschillende ingrediënten geven, om te zien of het iets oplevert. Zo ja, dan is dat recept voortaan beschikbaar in de Alchenomicon, het grote receptenboek voor alchemisten.

  Als je ervoor kiest om een recept te gebruiken, kun je een specifiek voorwerp brouwen aan de hand van een recept uit de Alchenomicon - althans, als je dat recept al eens hebt vrijgespeeld. De Alchenomicon is erg handig: je kunt alle recepten in één grote lijst bekijken of kiezen om het type te kiezen (bijvoorbeeld 'Weapons' (wapens) of 'Armour' (pantser)), gevolgd door het specifieke subtype (bijvoorbeeld 'Claws' (klauwen) of 'Torso') of het specifieke type uitrusting.

  In de lijst die je hebt gekozen, staan de namen van alle recepten die je kent in het wit, terwijl de recepten die je nog niet hebt ontdekt simpelweg worden aangegeven door drie grijze vraagtekens. Als je een recept kiest, verschijnt de lijst met benodigde ingrediënten op het bovenste scherm: als je al deze ingrediënten hebt, verschijnen ze in het wit; wat je nog niet hebt (of waarvan je niet genoeg hebt) wordt met grijze letters weergegeven. Als je alles bezit wat je nodig hebt, druk je op de A-knop voor bevestiging, vertel je Krak Pot hoeveel hij er moet maken en voilà: je hebt je nieuwe voorwerp(en)!

  Welke ingrediënten zijn te gebruiken voor alchemie?

  Je kunt van alles gebruiken: schilden, wapens, pantser, accessoires, medicijnen, bloemen, stukken rots, brokken erts, potten olie en zalf, stof, kleding, drankjes... Vrijwel elk voorwerp in je menu kan worden gebruikt om briljante nieuwe voorwerpen te maken, als je er maar afstand van wilt doen.

  Als je van plan bent om gebruik te maken van alchemie, is het dan ook raadzaam om alles mee te graaien wat je maar kunt bemachtigen. Natuurlijk zou je je oude uitrusting voor goud kunnen verkopen in een winkel, maar neem van ons aan dat je er beter aan doet om er alchemie mee te bedrijven. Als je iets glinsterends op de grond ziet liggen tijdens je avonturen, raap het op! Glinsterende vondsten zijn altijd voorwerpen die je met behulp van alchemie met andere zaken kunt combineren om iets prachtigs te maken. En je moet er niet voor terugdeinzen om koeienmest of paardenkeutels op te rapen, anders krijg je er later spijt van...

  Ik ken geen recepten. Wat moet ik doen?

  Het is haast niet te geloven, wat je allemaal kunt ontdekken door simpelweg je omgeving goed te onderzoeken.

  Recepten vind je in boeken, boeken vind je op boekenplanken, en boekenplanken kun je weer vinden in de huizen overal in de spelwereld. Het maakt niet uit of het jouw spelwereld is of die van een ander, zo lang je er maar een gewoonte van maakt om door de literatuur van andere mensen te snuffelen, als je daar de kans toe krijgt. De Alchenomicon mag dan op het eerste gezicht oneindig lijken, maar laat je daar niet door afschrikken: de lijst zal zich al snel vullen. Telkens wanneer je een receptenboek vindt, leer je een handjevol recepten.

  Ook opdrachten kunnen je handige alchemie-instructies opleveren, dus praat met iedereen die een blauwe tekstballon boven zijn of haar hoofd heeft – wie weet smacht je gesprekspartner naar een bepaald voorwerp en weet diegene hoe je het kunt maken, als je bereid bent om je alchemiekunsten ervoor aan te spreken. Als je eenmaal kennis hebt gemaakt met Krak Pot, doe je er bijvoorbeeld goed aan om met de mensen in Stornway te spreken; denk bijvoorbeeld aan de oude man naast het huis achter de herberg. Waarom hangt die bebrilde man daar eigenlijk rond in het centrum van de stad?

  Als die recepten zo nuttig zijn, wat heb je dan aan de optie 'Try Your Luck'?

  Met deze optie kun je nieuwe recepten ontdekken – als je de juiste ingrediënten in de juiste hoeveelheden met elkaar mengt, kun je een bestaand recept vinden en het 'vrijspelen' in de Alchenomicon. Vaak bestaat het recept voor de krachtigere versies van voorwerpen uit de minder krachtige uitvoering van dezelfde voorwerpen. Op deze manier zou je dus bepaalde trends en patronen kunnen ontdekken, die je helpen om betere spullen te maken.

  Bovendien kan het nooit kwaad om het te proberen; als de dingen die je met elkaar mengt niet overeenkomen met een geldig recept, raak je ze niet kwijt. In plaats daarvan blijven ze in je inventaris staan en kun je het gewoon nog eens proberen met een iets andere combinatie van ingrediënten.

  Ik heb een recept, maar er staan alleen de ingrediëntenlijst en een naam in. Hoe weet ik of ik iets aan het voorwerp zal hebben?

  Dat klopt, je krijgt de afbeelding en beschrijving van een voorwerp pas te zien als je het hebt gemaakt. Maar je kunt een aantal van de effecten van het voorwerp alvast bekijken, als je op de L- of R-knop drukt om het recept te verbergen. En het is geen verkeerd idee om de lijst met pictogrammen rechts van het recept te bekijken, om te zien of je teamleden zullen profiteren van het voorwerp dat je op het punt staat te maken...

  Hoe vind ik een specifiek alchemie-ingrediënt?

  Bepaalde alchemievoorwerpen zijn simpelweg te koop in winkels. Voor bloemen moet je in Bloomingdale zijn, voor wapens en pantser kun je een Zoom-reis rond de wereld maken. Andere zijn te vinden op de grond (waar ze na verloop van tijd weer opnieuw zullen verschijnen) of worden achtergelaten door verslagen vijanden (als je mazzel hebt). Als je even niet meer weet waar je een bepaald ingrediënt kunt vinden, raadpleeg dan de Item List (voorwerplijst, te vinden onder Battle Records in het menu). Die vertelt je in welk gebied je het ingrediënt oorspronkelijk hebt gevonden of welke vijanden het nog wel eens achter willen laten. Staat er niets op de voorwerplijst? Speel dan gewoon door - vroeg of laat zul je het vinden.

  Nog andere tips?

  • Bewaar alles wat je vindt. Als je erover denkt om je oude spullen te verkopen, kun je toch net zo goed een paar monsters doden? Je zult gauw genoeg een flinke lading geld hebben en het levert je bovendien extra ervaring op. Je wist al dat de Gold Golems in de vallei ten zuiden van Gleeba je 500 goudstukken per stuk opleveren, toch?
  • Kijk regelmatig in je Alchenomicon om te zien of er iets nieuws is dat je kunt maken – houd goed bij welke recepten je wilt proberen en welke ingrediënten je wilt vinden.
  • Voordat je je zuurverdiende ingrediënten opmaakt aan alchemiebrouwsels, zou je even je inventaris moeten controleren. Als je je uitrusting wilt verbeteren, heb je er niets aan om voorwerpen te maken waar je al genoeg van hebt, of spullen te maken die duidelijk minder krachtig zijn dan wat je al bezit.
  • Probeer je Alchenomicon niet meteen al aan het begin van het spel te voltooien; ingrediënten die aanvankelijk schaars lijken, kunnen later in het verhaal makkelijker te vinden zijn. Het loont dus om een beetje geduld te hebben.
  • Gebruik de Nintendo Wi-Fi Connection om de DQVC in de gaten te houden: dit is een superwinkel, waar je naar binnen kunt als je met Sellma praat, de dame met groene kleding achter de balie in de Quester's Rest, de herberg in Stornway. De voorraad verandert van dag tot dag en er zijn vaak schaarse alchemie-ingrediënten te koop.
  • Dingen waarmee je bent uitgerust kun je niet gebruiken voor alchemie, dus ga naar het uitrustingsscherm ('Equip') om voorwerpen uit je huidige uitrusting te verwijderen voordat je Krak Pot vraagt ze met andere zaken te mengen.
  • Vergeet niet dat je te allen tijde je Alchenomicon kunt raadplegen door op de Select-knop te drukken en de juiste optie te kiezen in het menu. Dit kan van pas komen als je een afgelegen winkel hebt gevonden en je afvraagt of je een Valkyrie Sword kunt gebruiken of je geld juist beter kunt uitgeven aan een Spangled Dress...
  • Een dief ('Thief') in je team die de Half-Inch-vaardigheid heeft geleerd, kan deze actie in de strijd gebruiken om te proberen van één van je vijanden een voorwerp te stelen. Deze actie mislukt vaak en is dus niet zonder gevaar, maar wie weet levert het je wat op!
  • Koop of verzamel een grote voorraad medicinale kruiden ('Medicinal Herbs') en meng ze in paren om sterke medicijnen ('Strong Medicines') te krijgen. Meng vervolgens paren van sterke medicijnen om speciale medicijnen ('Special Medicines') te krijgen. Dat is goedkoop, snel en slim!
  • Voorwerpen die gebaseerd zijn op slijm ('Slime') zijn de moeite van het maken waard, zeker in een vroeg stadium van het spel, wanneer de ingrediënten makkelijk te vinden zijn. Ze laten je er niet alleen erg cool uitzien, ze leveren je kameraden ook fikse bonussen op.

  Vergeet niet: verzamel zoveel mogelijk voorwerpen, kijk overal goed rond en raadpleeg regelmatig je Alchenomicon. Veel plezier!