Battalion Wars II

Systeem: Wii Releasedatum: 15-02-2008

Sinds 20 mei 2014 is de Nintendo Wi-Fi Connection-dienst stopgezet en zijn de onlinefuncties (zoals online spelen, matchmaking, competities en ranglijsten) voor Nintendo DS-/DSi-software en Wii-software niet meer beschikbaar. Ga naar Klantenservice voor meer informatie.

Deze omschrijving is afkomstig van de uitgever.


Wat je moet weten

Deze content wordt verkocht door Nintendo of Europe GmbH. Alle aankopen worden betaald met Nintendo eShop-tegoed dat te gebruiken is via het Nintendo-account waarmee de aankopen zijn gedaan.

Deze content wordt verkocht door Nintendo of Europe GmbH en moet worden betaald met Nintendo eShop-tegoed dat te gebruiken is via je Nintendo-account. Bij de aankoop van deze content is de Nintendo-accountovereenkomst van kracht.

Deze content kan worden gekocht door gebruikers die een Nintendo-account hebben aangemaakt en akkoord zijn gegaan met de wettelijke voorwaarden. Om content voor de Wii U of een systeem in de Nintendo 3DS-familie te kunnen kopen heb je ook een Nintendo Network ID nodig. Het tegoed dat te gebruiken is via je Nintendo-account, moet dan worden samengevoegd met het tegoed dat verbonden is aan je Nintendo Network ID. Als de tegoeden nog niet zijn samengevoegd, dan kun je dit tijdens de aankoop doen. Om met de aankoop te beginnen moet je inloggen met je Nintendo-account en Nintendo Network ID. Zodra je bent ingelogd, kun je de aankoop bekijken en voltooien.

Om content voor de Wii U of een Nintendo 3DS-systeem te kunnen kopen moet het tegoed dat te gebruiken is via je Nintendo-account, worden samengevoegd met het tegoed dat verbonden is aan je Nintendo Network ID. Als de tegoeden nog niet zijn samengevoegd, dan kun je dit tijdens de aankoop doen. Op het volgende scherm kun je je aankoop bekijken en voltooien.

De voorwaarden van deze aanbieding gelden voor gebruikers die inloggen met een Nintendo-account waarbij het ingestelde land overeenkomt met de landinstelling van deze website. Als een Nintendo-account een andere landinstelling heeft, kunnen de voorwaarden van deze aanbieding worden aangepast. (De prijs kan bijvoorbeeld worden weergegeven in de lokale valuta.)

Nadat je betaling is verwerkt, wordt de content gedownload op het systeem dat is gekoppeld aan je Nintendo-account, of je Nintendo Network ID in het geval van de Wii U of de verschillende Nintendo 3DS-systemen. Op dit systeem moet de nieuwste versie van de systeemsoftware geïnstalleerd zijn. Ook moet het systeem zijn verbonden met het internet en moet de optie om automatisch software te downloaden ingeschakeld zijn. Verder moet er op het systeem genoeg ruimte vrij zijn om de content te kunnen downloaden. Verder moet er op het systeem genoeg ruimte vrij zijn om de content te kunnen downloaden. Afhankelijk van het systeem/hardwaremodel dat je hebt en je gebruik ervan, heb je mogelijk extra opslagmogelijkheden nodig om software te downloaden in de Nintendo eShop. Ga naar Service en info voor meer informatie.

Voor games die van cloudstreaming gebruikmaken, kan alleen de gratis opstartapplicatie worden gedownload.

Zorg dat je genoeg vrije ruimte hebt om het downloaden te voltooien.

Nadat je betaling is verwerkt, wordt de content gedownload op het systeem dat is gekoppeld aan je Nintendo-account, of je Nintendo Network ID in het geval van de Wii U of de verschillende Nintendo 3DS-systemen. Op dit systeem moet de nieuwste versie van de systeemsoftware geïnstalleerd zijn. Ook moet het systeem zijn verbonden met het internet en moet de optie om automatisch software te downloaden ingeschakeld zijn. Verder moet er op het systeem genoeg ruimte vrij zijn om de content te kunnen downloaden. Verder moet er op het systeem genoeg ruimte vrij zijn om de content te kunnen downloaden. Afhankelijk van het systeem/hardwaremodel dat je hebt en je gebruik ervan, heb je mogelijk extra opslagmogelijkheden nodig om software te downloaden in de Nintendo eShop. Ga naar Service en info voor meer informatie.

Voor games die van cloudstreaming gebruikmaken, kan alleen de gratis opstartapplicatie worden gedownload.

Zorg dat je genoeg vrije ruimte hebt om het downloaden te voltooien.

De voorwaarden van de aanbieding worden getoond op basis van de landinstellingen van je Nintendo-account.

Bij de aankoop van deze content is de Nintendo-accountovereenkomst van kracht.

Het gebruik van ongeoorloofde apparatuur of software die technische modificaties van het Nintendo-systeem of software mogelijk maakt, kan ertoe leiden dat deze software onspeelbaar wordt.

Dit product bevat technische beveiligingsmaatregelen.

De content is niet speelbaar voor de releasedatum: {{releaseDate}} . Voor pre-orders worden betalingen automatisch verwerkt vanaf zeven dagen voor de releasedatum. Als je een product binnen zeven dagen voor de releasedatum bestelt, wordt de betaling direct bij de aankoop verwerkt.

MP3_11.jpg

Een spelreeks in beweging

Toen Battalion Wars op de Nintendo GameCube debuteerde in 2005 was het een juweeltje onder de toenmalige spellen. Het had onder andere een uitgekiende mix van actie, strategie en sublieme graphics die grensverleggend waren. Het spel werd de hemel in geprezen om een zeer bijzondere kwaliteit – originaliteit.

Twee jaar later is het team dat Battalion Wars creëerde terug met een opvolger die qua niveau wederom ver boven alle actiegames uit lijkt te stijgen en de Wii-bezitter een spetterend spel brengt. We zijn op bezoek geweest in de Londense studio's  van Kuju, bij de makers van Battalion Wars II (BWii), om ze uit te laten leggen waarom de Wii perfect past bij de spelreeks waarbij alles van het begin af aan al anders gaat dan normaal.

De eerste Battalion Wars spellen stammen van de begindagen van Kuju, opgericht in 1998. De makers hebben er hard aan gewerkt om een actiespel te maken met een strategische draai eraan. Het bedrijf was er dan ook op gebrand een goed passende omgeving te vinden voor een spel dat overgoten is met creativiteit en originaliteit. Kuju´s Creative Director, Tanc Dyke-Wells was één van degenen die aan het originele Gamecube spel hebben gewerkt. Hij herinnert zich nog duidelijk hoe ze in het begin probeerden de serie bij het juiste publiek onder de aandacht te brengen.

"In eerste instantie hadden we een origineel idee waarvan we een demo hebben gemaakt. We wilden een actiespel maken geschikt voor het console publiek. Het moest echter wel een actiespel zijn dat je meer macht en een idee van controle geeft en tevens de diepgang hebben die een real-time strategy spel heeft."

"We hebben aan verschillende vertegenwoordigers een prototype van Battalion Wars laten zien, bij Nintendo was er gewoon de beste klik. Zij zochten iets origineels. Battalion Wars is zeker een spel dat een mengvorm is van verschillende genres. Ik denk dat ze dat interessant vonden als innovatief bedrijf."

Al snel ontwikkelde het idee zich van een spel waarin panische actie en zorgvuldige strategie samenkomen. Dit leidde tot het uiteindelijke Battalion Wars voor de GameCube. Spelers werden uitgenodigd om hun militaire kunde los te laten op campagnes vol met actie die het nodige vergen van zowel de hersens als brute kracht. Terwijl het spel precies dat bracht wat Kuju voor ogen had, kwam al snel het idee voor een vervolg.

Wars_WF_Dreadnought.jpg

Samen met anderen van het Battalion Wars team was Kuju´s Hoofd Designer Andy Trowers betrokken bij het opstellen van de toekomst van de spelreeks en het vinden van de sleutelwaarden die de opvolger naar een hoger niveau moesten brengen. Het behouden van de unieke stijl en gameplay van het origineel waren, samen met de behoefte om de feedback van spelers te gebruiken, de belangrijkste uitgangspunten bij het maken van Bwii, zegt Andy.

"We hebben veel tijd gestoken in het doorspitten van fora, reviews lezen en een idee krijgen van wat mensen wilden hebben in het volgende spel. De multiplayer optie was duidelijk iets dat iedereen wilde. Daarnaast was het toevoegen van maritieme eenheden ook iets dat iedere keer opdook. We hebben deze zaken meegenomen en eigenlijk sloten ze ook goed aan bij wat wij zelf al wilden."

"Een van de dingen die we per sé wilden behouden was de mix van actie en tactiek aangezien dat het uitgangspunt van de spelreeks is. We wilden ook het losse aspect behouden en niet de weg inslaan van de ´serieuze oorlogsspellen´. Er zijn momenteel zoveel ultra-realistische schietspellen op de markt en wij wilden juist ons spel anders neerzetten en het wat losser maken. Dat is iets wat voor ons erg belangrijk was."

Voor Tanc omvat de onderscheidende visuele stijl van Bwii dat wat de reeks is: een behoefte om plezier op de eerste plaats te zetten.

"Het soort vermaak dat wij wilden creëren was iets speels, een beetje luchthartig. Vooral plezier, niet zwaarmoedig, angstaanjagend of kritisch richting de huidige wereldpolitiek. Het is zowel humoristisch en leuk als bevredigend in de zin van schieten en dingen opblazen!''

Bij aanvang van het creatieve proces voor Battalion Wars II, kreeg Kuju de beschikking over een prototype Wii en realiseerde zich meteen dat er een wereld van mogelijkheden aan zijn voeten lag. De eerste keer dat hij een Wii uitprobeerde was voor Andy een geweldige ervaring.

'Omdat we al in een zo vroeg stadium een Wii kregen, wist nog niemand wat we ermee konden doen. We hadden nog geen duidelijk beeld van de kracht van de Wii en hoe de afstandsbediening zou gaan werken. Het moge duidelijk zijn dat het dus erg spannend was toen de Wii binnenkwam en dat we veel verschillende manieren van bewegen uitprobeerden."


MP6_09.jpg

'We hebben veel tijd besteed aan het Control systeem omdat we het precies wilde afstellen op het spel en zeker wilden weten dat het goed zou werken. We zagen dat de Wii de spelbeleving enorm verbeterde en zaken een stuk toegankelijker maakte aangezien mensen het spel snel oppakten en het zelfs direct begrepen.''

De manier waarop de Wii, Battalion Wars heeft veranderd ligt in essentie in de eenvoudige manier waarop je als generaal nu de voortgang op het slagveld kan dirigeren. Je kunt terugzien hoe het plezier dat de makers hadden met de Wii in het spel is verwerkt, in het opdrachten geven aan soldaten om vijandelijk vuur te ontwijken met een eenvoudige zwiep met de Nunchuk tot aan het aanwijzen van en instructies geven aan jouw Battalion.

Wars_grunt_010.jpg

Toevoegingen als maritieme eenheden, faciliteiten die het hele aanzicht van de oorlog veranderen en de online modus welke je zal verstrengelen in een wereldwijde oorlog, zijn de tot bloei gekomen realisatie van ideeën die zich ontwikkelden sinds de uitgave van het eerste spel. Ideeën die middels de Wii nieuwe mogelijkheden bieden en er wederom voor hebben gezorgd dat Battalion Wars synoniem blijft voor een gewaagde manier van game design.

Strijd te land, ter zee en in de lucht

MP15_22.jpg

Je bataljon ligt onder vuur, het regent kogels van alle kanten. In deze chaos lukt het je nog maar net om een vijandelijk slagschip aan de horizon te ontdekken. Je hebt een plan nodig – en wel meteen.

Het mooie van Battalion Wars II (BWii) is de vrijheid die je hebt om je troepen zo goed mogelijk aan te sturen in elke situatie. Snel je vooruit met je verkenningsvoertuig om het pad voor je veteranen schoon te vegen, of verlaat je de grond om de vijand te bestoken met een laagvliegende bommenwerper? Zoals de mensen die het spel maakten je kunnen vertellen, draait alles in BWii om het maken van keuzes.

MP13_15.jpg

Het basisdoel van elke missie is eenvoudig: vernietig de vijand en ruk op van het ene naar het andere einde van het slagveld. Onderweg moet je vaak strategisch geplaatste gebouwen veroveren, aangezien deze je kunnen ondersteunen met versterkingen en nieuwe voertuigen. Op je weg naar de overwinning kun je ook zijpaden bewandelen, bijvoorbeeld om extra troepen te bevrijden. Hoe je de opdrachten precies uitvoert mag je helemaal zelf bepalen. Want voor ontwikkelaar Kuju Entertainment Ltd is de vrijheid om je eigen manier van spelen te kiezen een fundamenteel aspect van de BWii-ervaring.

De hoofdontwerper bij Kuju, Andy Trowers, is trots op het feit dat geen twee spelers een missie op dezelfde manier aanpakken, en dat spelers zelf mogen kiezen in hoeverre ze zich willen bezighouden met de diepere details van de strijd.

“Er is voor elk level een zogenaamde ‘optimale oplossing’, dus beschouwen we de missies vaak als puzzels – als je de juiste oplossing hebt gevonden, past alles in elkaar. Maar dat betekent niet dat je beperkt bent in de manieren waarop je missies kunt benaderen, verschillende mensen zullen de game heel verschillend spelen.”

“Sommige mensen geven hun eenheden bevelen vanuit de achterhoede, terwijl andere wat strijdlustiger zijn en hun eenheden laten volgen terwijl ze zelf in de frontlinie strijden. Er zijn ook gebieden waarin je totaal verschillende benaderingen kunt kiezen. Er zijn bijvoorbeeld missies waarin zee-eenheden de optrekkende landeenheden op een eiland kunnen escorteren, waarbij je kunt kiezen of je de landeenheden bestuurt of juist een schip gebruikt om dekking te geven vanaf het water. Dit soort situaties nodigt de speler uit tot het maken van creatieve keuzes.”

“We hebben er ook voor gezorgd dat computergestuurde teamgenoten zich intelligent gedragen. Als je een missie wilt spelen zonder al te diep denkwerk, kun je je eenheden gewoon in de volgstand zetten, waarna ze op hun eigen manieren op omstandigheden reageren. Spelers die strategische keuzes liever in eigen handen houden, kunnen ervoor kiezen om elke eenheid individuele commando’s te geven.”

Het is net zo gemakkelijk als bevredigend om troepen aan te sturen in de chaotische strijdtaferelen van BWii, dankzij de unieke mogelijkheden van de Wii-controller. De meeste actie kan worden aangestuurd door simpelweg te wijzen en op de A-knop te drukken. Hierdoor kunnen spelers zelfs in de meest hectische situaties snel en intuïtief hun keuzes maken.

De combinatie van Wii-afstandsbediening en Nunchuk geeft totale controle over je eenheden. Je kunt eenheden direct besturen met de richtingsstick, terwijl je met de Wii-afstandsbediening op vijanden richt. Je kunt de Wii-afstandsbediening ook gebruiken om de camerahoek te veranderen en specifieke eenheden te selecteren. Door simpelweg een keer op de A-knop te drukken kun je je bataljon op veilige afstand laten wachten terwijl jij voorwaarts trekt met een bepaalde eenheid. Met een volgende druk op de A-knop kun je je hele bataljon een vijandelijk doelwit laten aanvallen. De Nunchuk zorgt voor nog meer mogelijkheden, afhankelijk van de context kun je de Nunchuk bijvoorbeeld bewegen om je soldaten kogels te laten ontwijken of duikboten onder water te sturen.

Kuju’s regisseur Tanc Dyke-Wells denkt dat de unieke mix van actie en strategie, waar het in BWii om draait, perfect tot zijn recht komt op de Wii. Hij heeft ervoor gezorgd dat het spel zo gemakkelijk mogelijk te besturen zou zijn.

“We hebben echt ons best gedaan om de mogelijkheden van het systeem uit te buiten voor een zo gestroomlijnd mogelijke spelbeleving. Door het ontwikkelen voor de Wii werden we gedwongen, op een goede manier, tot een hoger niveau van focus en discipline bij het ontwerp van de besturing. Waar je in de eerste Battalion Wars voor de GameCube nog verschillende knoppen nodig had om commando’s te geven, gebruik je nu alleen de A-knop. Als je BWii speelt lijkt dit nogal simpel en voor de hand liggend, maar toch was het best lastig om dat precies goed te laten werken.”

Iets anders waar het team van Kuju veel tijd en energie in heeft gestoken, was het ontwerp van de nieuwe legers en eenheden die spelers in BWii kunnen besturen. Net als bij het perfectioneren van het besturingssysteem was deze tijd goed besteed, vind Tanc. De speler kan maar liefst zes verschillende legers besturen.

“Sommige legers verschenen al kort even in het eerste spel – zoals het Iron Legion en het Solar Empire. Dit keer zijn ze veel verder uitgewerkt en verschijnen ze als volwaardige legers. Er is ook een groot aantal eenheden. Er zijn bijvoorbeeld zes verschillende soorten infanterie, en wat landvoertuigen betreft kunnen spelers gebruik maken van de lichte tank, zware tank, luchtafweergeschut, artillerie en het verkenningsvoertuig.”

“En er zijn nu ook zee-eenheden. Het slagschip is de gesel van de zeeën. Hij heeft drie kanonnen en is echt een drijvend fort! Slagschepen zijn zeer geschikt voor het verslaan van andere zee-eenheden, maar ook voor het afrekenen met verdedigingsposten op het land. Fregaten hebben ook twee functies. Ze kunnen duikboten uitschakelen met hun dieptebommen, maar kunnen ook luchtafweergeschut gebruiken. En dan zijn er nog de onderzeeërs, die goed zijn voor heimelijke operaties.”

Bij deze indrukwekkende lijst aan militaire daadkracht zijn de diverse lucht-eenheden waarover spelers in BWii kunnen beschikken nog niet eens genoemd. Van trage maar vernietigende bommenwerpers tot snelle jagers, ze staan allemaal tot je beschikking om de vijand vanuit de lucht te bestoken. Het mooie is dat je elk vliegtuig kunt laten stijgen en dalen door simpelweg met je Wii-afstandsbediening omhoog en omlaag te wijzen.

Met zoveel eenheden en nog veel meer mogelijkheden deze te gebruiken, kunnen we wel wat advies van de experts gebruiken voordat we aan de strijd beginnen. Volgens hoofdontwerper Andy moeten beginnende spelers vooral het oude motto “veiligheid voor alles” in het achterhoofd houden.

“Als je de Single Player Game voor de eerste keer speelt, wil ik vooral adviseren het plattegrondscherm te gebruiken. Zo kun je zien wat je verderop staat te wachten. Laat kwetsbare eenheden ook gerust achter tot het moment dat je ze nodig hebt. Als je bijvoorbeeld op vijandelijke luchtafweertorens stuit, zorg dan dat al je vliegtuigen in de wachtstand staan, en gebruik grondeenheden om de torens op te blazen voordat je je luchteenheden in de strijd betrekt.”

MP15_07.jpg

Tenslotte wilde het BWii-team bij Kuju ons er nog even op wijzen dat het niet erg is om fouten te maken, want daarvan leer je hoe je het de volgende keer beter kunt doen. Neem de vrijheid om van alles te proberen, misschien is het zelfs mogelijk een heel leger uit te schakelen met slechts een enkele voetsoldaat?

Hoe je je strijd ook wilt strijden, je kunt erop rekenen dat BWii altijd weer nieuwe mogelijkheden biedt. Je leger is helemaal klaar voor de actie – het enige wat nu nog ontbreekt is jouw verbeelding.

 

Nintendo Wi-Fi Connection

MP13_13.jpg

Je strategische vaardigheden worden tot het uiterste gedreven, wanneer je probeert de uitdagingen te overwinnen die je te wachten staan in de solocampagnes vol actie van Battalion Wars 2 (BWii). Je grootste uitdaging zou echter wel eens het strijden aan een nieuw front kunnen zijn, waarbij je de wereld probeert te veroveren.

Met zijn uitgebreide online stand, inclusief drie verschillende gevechtstypen, waarin je via de Nintendo Wi-Fi Connection je militaire vernuft aan de dag mag leggen tegen andere generaals, zorgt BWii ervoor dat je keer op keer terug wilt komen om het op te nemen tegen vrienden - en vijanden - van over de hele wereld.

Wat de planning van de meerspeleractie in BWii betreft, was ontwikkelingsteam Kuju vastbesloten om ervoor te zorgen dat spelers online een diepe en gevarieerde ervaring te wachten zou staan. En, zoals deze uitgebreide uitleg van Kuju's creatief directeur Tanc Dyke-Wells aantoont, zit de spelervaring van BWii via de Nintendo Wi-Fi Connection net zo vol met actie als die van de spelstand voor één speler.

“We wilden ditmaal een echt uitgebreide meerspelerervaring leveren, iets waarvan we wisten dat de fans erom zaten te springen. We hebben geprobeerd verschillende speltypen aan te bieden, zodat er voor elk wat wils is."

“Het kan in het speltype Skirmish altijd alle kanten uit; de tijd is beperkt, het is gebaseerd op scores en symmetrisch van aard. Dat wil zeggen dat twee spelers het tegen elkaar opnemen vanuit min of meer dezelfde situatie, waarbij het echt aan hen is om elkaar aan te pakken op elke manier die ze kunnen bedenken. Je hebt ook te kampen met belangrijke grondstoffaciliteiten, verspreid over het slagveld. Dus als er bijvoorbeeld een luchtmachtbasis is op de top van een heuvel, dan krijg je een echt 'King of the Hill'-scenario, waarbij degene die de heuvel verovert ook dominantie wint over de lucht, terwijl de andere speler in de problemen raakt en voor een groot deel is aangewezen op zijn antiluchtdoeleenheden."

“Het speltype Assault is eerder gebaseerd op missiedoelen. Het is meer een krachtproef, waarin de ene speler aanvalt en de andere verdedigt. Je doet dat om beurten. Je probeert elkaar terug te dringen aan de hand van een serie sleuteldoelen. Bijvoorbeeld door een serie hydro-elektrische dammen of een poort te vernietigen, zodat je de vijandelijke basis kunt aanvallen terwijl de andere speler je daarvan probeert te weerhouden."

MP6_10.jpg

“En het speltype Co-op tenslotte is, natuurlijk, precies wat het zegt. Twee spelers werken met hun eigen strijdmachten samen om elkaar te helpen en de missie tot een goed einde te brengen. Elke speler heeft verschillende soorten eenheden tot zijn beschikking, met verschillende sterke en zwakke punten. Ook hebben we in het speltype Co-op een communicatiesysteem geïmplementeerd, waarbij spelers met een druk op één knop op doelen kunnen richten en contextgevoelige commando's kunnen geven. Dit werkt bijna hetzelfde als het geven van normale commando's. Dus je geeft de andere speler de opdracht om iets aan te vallen, iets te verdedigen, je te volgen, of wat ook maar het meest geschikt is voor de situatie.”

Net als het speltype voor één speler, werpt de online meerspelerstand van BWii je hals over kop in verwoede gevechten die snel denkwerk vereisen en altijd garant staan voor een flinke dosis explosieve actie. Met zestien plattegronden om uit te kiezen, waaronder enkele die alleen online te spelen zijn, en de mogelijkheid om het één-op-één op te nemen tegen vrienden in je Wii-vriendenlijst of willekeurige tegenstanders, is de strijd via de Nintendo Wi-Fi Connection de perfecte manier om te zien hoe je militaire vernuft zich verhoudt tot die van de beste BWii-commandanten ter wereld.

De speltypen Skirmish en Assault zijn allebei tijdgebonden, wat betekent dat je het overwicht zult moeten hebben wanneer de klok stopt met tikken, om de overwinning in de wacht te slepen. Om dat ultieme doel te behalen in het speltype Skirmish, dien je meer punten te scoren dan je tegenstander, door zoveel mogelijk van zijn eenheden uit te schakelen. Hoe moeilijker een eenheid te vernietigen is, des te meer punten hij oplevert. Dus als je achter staat wanneer de tijd bijna op is, kun je je beter concentreren op het neerhalen van vijandelijke bommenwerpers, dan soldaten. In het speltype Assault moet je zorgen dat je beter presteert dan je tegenstander in iedere opdracht die je krijgt, om uiteindelijk als winnende partij uit de bus te komen. In het speltype Co-op is het succes afhankelijk van de samenwerking met je bondgenoot, om de overwinning te behalen in de door jullie gekozen missie.

Kuju’s hoofdontwerper, Andy Trowers, gelooft dat de mogelijkheid om online te spelen perfect geschikt is voor de strategische actie van BWii en voorzag vanaf het begin van het ontwikkelingsproces dat dit een sleutelfunctie van het spel zou worden.

“Meteen toen we realiseerden dat de Wii online zou gaan, stonden we er helemaal achter. We vonden dat het prima bij BWii zou passen. Als je de voltooide versie speelt, voelt het ongetwijfeld alsof Battalion Wars gemaakt is om online te spelen. Het was het element dat spelers het meest misten aan het eerste deel en het zorgt voor een hoop extra herspeelwaarde. Het heeft ook veel extra diepgang toegevoegd met de drie verschillende speltypen, die compleet andere speelervaringen opleveren dan het speltype voor één speler. Het maakt het spel zonder meer een stuk breder.” 

Tanc is net als Andy uitermate tevreden over de resultaten van de online speltypen en zegt dat dat wordt onderschreven door de hoeveelheid tijd die is gestoken in het spelen van het spel binnen het kantoor van Kuju zelf!

MP2_09.jpg

“Ik vind dat het de ervaring enorm heeft verbeterd. We hielden een wedstrijd op kantoor, waarbij een gouden helm heen en weer ging tussen het QA-team en het ontwerpteam, en we vochten het uit met een boel geschreeuw! Het heeft gewoon zoveel herspeelwaarde. En hoe meer je de meerspelermissies speelt, des te complexer je strategieën kunnen worden en des te meer diepgang vind je in het ontdekken van allerlei manieren waarop je het spel kunt spelen.”

Net als met de solomissies van BWii, is het enorm bevredigend om je eigen strategie uit te werken en op ieder gewenst moment tijdens de strijd te kunnen kiezen uit je land-, zee- en luchteenheden. De vrijheid om je één-op-één-conflicten op iedere gewenste manier te benaderen zorgt dat de overwinning nóg zoeter smaakt als je plan slaagt. Zo bewijs je dat alleen een combinatie van slimheid en moed voldoende is om de tegenstand in BWii te overwinnen. Met zoveel afwisseling, diepgang en kenmerkende Battalion Wars-actie, staan de online mogelijkheden van BWii via de Nintendo Wi-Fi Connection garant voor een ervaring die je van je stoel blaast en je keer op keer naar meer doet verlangen.

De makers' keuze

MP1_6.jpg

Door explosieve actie te mengen met zorgvuldige strategie en je de vrijheid te geven om alles te besturen, van een eenzame soldaat tot een enorm slagschip, ontbreekt het Battalion Wars II (BWii) zeker niet aan afwisseling.

Het spel bevat land-, zee- en luchteenheden waartussen je op ieder gewenst moment kunt schakelen en die je eenvoudig kunt besturen dankzij de mogelijkheden van de Wii-afstandsbediening en Nunchuk. Hierdoor word je uitgenodigd om je verbeelding te gebruiken, terwijl je zes verschillende legers aanvoert die terecht zijn gekomen in een wereldwijde strijd.

We ontmoetten twee van de hoofdrolspelers in de ontwikkeling van het spel bij Kuju Entertainment Ltd, om wat meer te weten te komen over hun rollen bij de ontwikkeling van BWii en welke specifieke elementen van het spel zij het meest waarderen, nu hun werk voltooid is. Creatief directeur Tanc Dyke-Wells en hoofdontwerper Andy Trowers zijn beide al gedurende lange tijd betrokken bij de Battalion Wars-serie en zijn bij uitstek geschikt om een oordeel te vellen over wat het spel zo anders maakt dan de rest. Voor Andy is het het wedstrijdelement van het online spelen dat de meeste voldoening oplevert.

"Ik was hoofdontwerper bij dit project, dus in feite stond ik aan het hoofd van het levelontwerp van het spel en de nieuwe spelfuncties; ik zorgde ervoor dat alle elementen op elkaar aansloten. Ik zou zeggen dat mijn favoriete onderdeel van het spel waarschijnlijk het speltype Skirmish is."

"Ik ben een competitieve speler in hart en nieren, zoals Tanc zeker zal beamen! Ik houd van het wedstrijdelement en daarom is het speltype Skirmish mijn favoriet. We hadden een doorlopende competitie gedurende het complete ontwikkelingsproces van het spel. Dat is vrij ongebruikelijk voor spellen: normaal gesproken willen mensen niet per se een spel spelen waar ze jaren aan hebben gewerkt. Maar wij speelden graag tegen elkaar en zelfs nu speel ik nog graag een potje BWii!"

In het geval van Tanc zijn het het algehele gevoel van het spel en de brede mogelijkheden van BWii die hem het meest aanspreken, als speler maar ook als ontwikkelaar.

"Ik werk alweer zo'n zeven jaar bij Kuju Londen, dus ik ben een beetje een oude rot. Mijn rol komt erop neer dat ik toezicht houd op de illustraties, het ontwerp en de audio; de creatieve inhoud in het algemeen en de kwaliteit van de creatieve inhoud die we hier voor alle projecten produceren. Voordat ik deze positie bekleedde was ik exclusief creatief directeur voor Battalion Wars voor de GameCube, waarbij ik met name werkte als hoofdontwerper en art director."

"De algemene stijl en uitstraling van het spel vind ik zelf erg leuk en aantrekkelijk, en zeer interessant. De humor, alle referenties aan moderne cultuur, de maffe teksten van de soldaten en hun grappige loopjes. Deze uitstraling is heel belangrijk voor mij."

"Het belangrijkste is echter de gameplay, dat je het ene moment een tank bent en het volgende weer een man. Dat je rond kunt rijden en dingen opblazen, en dat je iedereen tegelijkertijd kunt vertellen wat ze moeten doen. Dat je een luchtaanval kunt inroepen, niet als deel van het verhaal, maar wanneer je zelf wilt. En dat je de bommenwerper daadwerkelijk zelf kunt besturen. Een echte bommenwerper in het spel halen en er dan mee vliegen en hindernissen bombarderen is erg bevredigend en heel erg leuk om te doen."

Sinds het beginpunt, toen Kuju een ruw plan had voor een actiespel met een stevig strategie-element, tot aan de voltooide versie van BWii, is er een hoop tijd en energie in het project gestoken om ervoor te zorgen dat het uiteindelijke product overeen zou komen met de ambities van de ontwikkelaar.

MP1_10.jpg

Het ontwikkelingsteam moest de unieke eigenschappen van de Wii leren benutten, de hoeveelheid mogelijkheden voor de gevechten in het spel uitbreiden (vooral dankzij de toevoeging van zee-eenheden), en tegemoetkomen aan de wensen van de fans door een uitgebreide onlinestand in het leven te roepen. En dat zijn nog maar een paar van de uitdagingen waarmee Kuju te maken kreeg tijdens de ontwikkeling van BWii.

Het eindresultaat is een spel dat niet alleen toegankelijk, maar ook origineel is. Het is een ervaring die zowel voldoening biedt aan fans van onbeperkte actie als aan liefhebbers van gecontroleerde strategie. De vrijheid om je bataljon zo in te delen als je zelf wilt, terwijl je je een weg baant door de vijandelijke linies, betekent dat je het spel nooit tweemaal op dezelfde manier hoeft te spelen. Ondertussen introduceert het spel de mogelijkheid om online te gaan via de Nintendo Wi-Fi Connection en je vaardigheden te beproeven tegen rivaliserende generaals. Dit brengt de sensatie van het competitie-element in het spelverloop en doet het je steeds verlangen naar meer.

Nu het spel voltooid is, houdt Kuju’s creatief directeur Tanc Dyke-Wells zijn lippen stijf op elkaar, als we hem vragen naar de mogelijke toekomst van de Battalion Wars-serie en de projecten die Kuju in het vat heeft zitten.

MP3_14.jpg

“We hebben nog iets anders in ontwikkeling met Nintendo, maar dat is vertrouwelijk. Ik denk echter dat mensen verbaasd zullen zijn als ze zien waar we mee bezig zijn geweest. Wat Battalion Wars betreft: dat zien we vanzelf wel…”

Wat er ook in het verschiet ligt, het is geen geheim dat BWii een oorlogsspel is dat bij iedere beurt breekt met conventies en je meesleurt in gevechten die creativiteit belonen en altijd eindigen met vuurwerk. Haal je Wii-afstandsbediening en Nunchuk tevoorschijn en dompel jezelf onder in een staaltje moderne oorlogsvoering dat alleen mogelijk is op de Wii, met BWii.

Categorieën

Strategiespel

Multiplayer-stand

Tegelijkertijd

Spelers

1 - 2

Uitgever

Nintendo

Ontwikkelaar

Kuju

Functies

Internet

Leeftijdsclassificatie

Wii

Systeem

Wii

Releasedatum

15-02-2008

Leeftijdsclassificatie

PEGI 12

Compatibele controllers

  • Wii-afstandsbediening & Wii-afstandsbediening Plus

Talen

Engels